in

12-godišnjak u Kanadi pronašao izuzetno rijedak kostur dinosaura

Dvanaestogodišnji dječak je u Kanadi za vrijeme pješačenja otkrio kostur dinosaura star 69 miliona godina.

Mladi amater paleontolog pješačio je s ocem u julu na području Alberte, koje je bogato fosilima, te je ugledao kako iz stijene vire stare kosti.

Nathan Hrushkin je kazao kako je “doslovno ostao bez riječi” kada je vidio kosti.

“Bio sam u tolikom šoku da nisam bio ni uzbuđen, iako znam da sam trebao biti”, rekao je Hrushkin za BBC.

Ponovno išao istražiti mjesto

Nathan, koji se od svoje šeste godine zanima za dinosaure, često sa svojim ocem ide na planinarenje u zaštićeno područje Kanade.

“Oduvijek sam bio fasciniran time kako se njihove kosti pretvore u kamen”, kazao je.

Prije godinu dana Nathan i njegov otac pronašli su male ostatke fosila za koje je otac pretpostavio da su pali sa stijene iznad njih. Stoga je ljetos 12-godišnjak poželio ponovo posjetiti to mjesto i dodatno ga istražiti.

U jednom je trenutku Nathan uzbuđeno povikao ocu da mora doći gore.

“Doslovno smo vidjeli okamenjene kosti. Izgledalo je kao da bedrena kost viri iz tla”, rekao je Dion Hrushkin, dječakov otac.

S obzirom na to da je Nathan znao kako su fosili zakonski zaštićeni, čim su se vratili kući, on i otac su otišli na internetsku stranicu Kraljevskog muzeja Tyrrell i kontaktirali nadležne djelatnike. Iz muzeja su im rekli da pošalju fotografije otkrića i GPS koordinate, što su i učinili.

Pronađene kosti mladog dinosaura

Stručnjaci su nakon njihove dojave pronašli između 30 i 50 kostiju koje pripadaju mladom hadrosauru, za kojeg se procjenjuje da je bio star oko tri ili četiri godine. Danas je završeno iskopavanje njegovog kostura.

“Prije sam bio poput većine djece te mi je najdraži dinosaur bio Tyrannosaurus rex. No sada mi je najdraži hadrosaur”, kaže Nathan.

Ovo otkriće je dosta značajno i za muzej jer je fosil star oko 69 miliona godina vrlo rijedak nalaz.

“Ovaj mladi hadrosaur vrlo je važno otkriće jer je iz vremenskog intervala o kojem vrlo malo znamo. Nathanovo i Dionovo otkriće pomoći će nam da popunimo ovu veliku prazninu u znanju o evoluciji dinosaura”, rekao je kustos muzeja za paleoekologiju Francois Therrien, prenosi Index.hr.

RASTE BROJ ZARAŽENIH KORONOM: Da li bi ekonomija mogla da podnese još jedno vanredno stanje

KAKVA OKRUTNOST: Tjerali curicu da skače po trampolinu na vrućini, umrla od dehidracije