in

Mulahasanović i Nurkić pokrali milione, a u zatvor će samo ako ponovo ukradu

Direktor Fabrike duhana Sarajevo Edin Mulahasanović je pokrao novac ove kompanije, a u zatvor će samo ako ponovo ukrade.

Tako otprilike glasi presuda Općinskog suda u Sarajevu koji je nakon razmatranja sporazuma o priznanju krivice, oglasio krivim direktora Fabrike duhana Sarajevo (FDS) Edina Mulahasanovića i Hasana Nurkića, direktora firme “Agrokontrola“ iz Orašja zbog krivičnog djela Zloupotreba položaja ili ovlasti.

Naime, oni su osuđeni na kaznu zatvora u trajanju od šest mjeseci i novčanu kaznu. Kazna zatvora se neće izvršiti ukoliko optuženi u roku od dvije godine ne počine novo krivično djelo.

Mulahasanović se tereti da je sa Nurkićem, od kraja 2008. do 2013. godine zaključio ugovor o skladištenju duhana, iako je Nurkić u to vrijeme bio član Nadzornog odbora i Odbora za reviziju FDS-a, te mu je tako omogućio finansijsku dobit. Dakle, ugovorni odnos između privatne firme Nurkića i FDS-a bio je zabranjen zbog kršenja odredbi o sukobu interesa.

Dakako, ovo je samo djelić kriminala u Fabrici duhana Sarajevo koja uz mostarski Aluminij važi za najveći poslijeratni kriminal u Bosni i Hercegovini. Još ranije su, baš kao i u slučaju Aluminija, izvještaji Finansijske policije FBiH dokazivali da je Uprava FDS-a na čelu sa direktorom Mulahasanovićem nanijela višemilionsku štetu FDS-u. Od rasprodaje imovine FDS-a, preko spornih kupovina, poput one firme “Tobacco press” d.o.o. Mostar, izgradnje hotela u Srebrenici do kriminalne privatizacije.

Specijalci izašli na ulice Sarajeva. Razlog je prilično nevjerovatan

Bračni par iz Doboja završio iza rešetaka, policija šokirana kad su otkrili šta su radili