in

2 ključna simptoma koja će nam pomoći da znamo da li imamo sezonsku gripu ili korona virus

Budući da obje bolesti imaju vrlo slične simptome, postoji nekoliko razlika koje će nam pomoći da razaznamo koji smo od ova dva virusa “zakačili”.

Dijele nas nepuna dva mjeseca do početka epidemije sezonskog gripa za koji se pretpostavlja da će se sudariti sa drugim valom korona virusa.

Budući da obje bolesti imaju vrlo slične simptome, postoji nekoliko razlika koje će nam pomoći da razaznamo koji smo od ova dva virusa “zakačili”.

Simptomi gripa se javljaju vrlo brzo i podrazumijevaju iznenadnu temperaturu, bolove u tijelu, osjećaj umora i iscrpljenosti, suh kašalj, upalu grla i glavobolju. Poteškoće u spavanju, gubitak apetita, dijareja ili bol u stomaku, kao i osećaj mučnine koji se javljaju kod gripa takođe su povezani sa korona virusom.

Pa, koja su dva ključna simptoma za razlikovanje korone i gripa?

Arnold Monto, epidemiolog sa Univerziteta u Mičigenu navodi koji je jedan od načina da se razlikuju grip i korona virus jeste gubitak mirisa iako se javlja i kod jednog, i kod drugog virusa.

Ljudi sa gripom ili teškom prehladom takođe mogu izgubiti čulo mirisa, ali razlika je ta što je kod kovida gubitak mirisa iznenadan i jači, a to utiče na sposobnost razlikovanja slatkog od gorkog i može se desiti i bez začepljenja nosa, što nije slučaj kod gripa.

Još jedan simptom koji može pomoći u razlikovanju korona virusa od gripa jeste i dispneja, odnosno otežano disanje.

To je drugi simptom osim iznenadnog gubitka mirisa bez začepljenog nosa, koji korona virus ne dijeli sa gripom.

Pjevačica poručila Bosancu: “Neću preko kreveta i golotinje do para!”

Strahinja Stojanović preminuo nakon eksplozije u Beogradu