in

2020. zasigurno najčudnija godina do sada! Sad nam i vanzemaljci šalju radiosignale

Do te pretpostavke naučnici su došli posmatrajući evoluciju na kosmičkom nivou, pomoću proračuna nazvanog “astrobiološka kopernikanska granica”.

Moguće je da na Mliječnom putu postoji 36 civilizacija koje aktivno emituju radio-signale u svemir, tvrde britanski astrofizičari.

Iako ne postoje direktni dokazi o postojanju inteligentnih vanzemaljskih oblika života, naučnici smatraju da bi pod pretpostavkom da je kao i na Zemlji za razvoj inteligentnih oblika života na drugim planetama potrebno oko pet milijardi godina, broj aktivnih civilizacija u našoj galaksiji trebalo da iznosi više desetina.

Do te pretpostavke naučnici su došli posmatrajući evoluciju na kosmičkom nivou, pomoću proračuna nazvanog “astrobiološka kopernikanska granica”.

Međutim, oni tvrde da je, u slučaju da su takve civilizacije ravnomjerno prostorno raspoređene u galaksiji, najbliža potencijalna vanzemaljska civilizacija koja učestvuje u takvoj komunikaciji od Zemlje udaljena 17.000 svjetlosnih godina, pa bi komunikacija s njom sa naše planete bila praktično nemoguća.

Isto tako, krajnje je mala vjerovatnoća da su kosmičke zvijezde na kojima se možda odvija takav život po svojoj masi nalik Zemlji – većina bi mogle biti nestabilne zvijezde koje se ubrajaju u takozvane crvene patuljke, navodi Skaj njuz.

S obzirom na to da bi zbog toga vrijeme opstanka oblika života na njima bilo ograničeno, to ujedno znači i da je veoma moguće da je naša civilizacija jedina koja postoji u našoj galaksiji, kažu ovi naučnici.

I ovo smo radili pogrešno: Ljudi se čude kako ovaj muškarac stavlja vreću za smeće u kantu

Evo koga SDA želi hitno imenovati ministrom sigurnosti BiH