in

29 godina od smrti Tome Zdravkovića: Radio kao trakorista, četiri puta se ženio

Često se i kockao, kako je pričao iz zabave, a jedne večeri dobio je čak 80.000 maraka koje je odmah sutradan i izgubio

Na današnji dan se navršilo  29 godina od smrti legendarnog pjevača narodne muzike Tome Zdravkovića.  Oni koji su ga poznavali kažu da je bio veliki boem i da je živio život kao na filmu.  O njegovom životu upravo se i snima serija i film.

Toma je rođen 20. novembra 1938. godine. Njegov otac Dušan je bio mesar, a majka Kosana domaćica. Legendarni pjevač imao je tri brata i sestru.  Toma je završio osnovno obrazovanje, a kasnije i kurs za traktoristu. Tokom života radio je i najteže fizičke poslove, a uporedo je počeo i da pjeva. Muzičku karijeru započeo je u Leskovcu, a kasnije je upoznao i pjevačicu Silvanu Armenulić koja mu je puno pomogla u karijeri.

Oni koji su ga poznavali, kažu da je Zdravković znao da provede po četiri dana u kafani. Često se i kockao, kako je pričao iz zabave, a jedne večeri dobio je čak 80.000 maraka koje je odmah sutradan i izgubio.

Kroz život često je imao avanture sa raznim ženama, a njegovo srce osvojila je Olgica koju je i zaprosio. Par je u novembru 1963. godine svoju ljubav krunisao ćerkicom Žaklinom, ali su se već nakon nekoliko meseci razveli u Hrvatskoj. Toma Zdravković

Toma Zdravković

 

Kasnije je upoznao Milicu, s kojom se vjenčano i poslije toga je prestao da vodi kafasnki život. Ioa, 1970. godine se vratio porocima i u februaru se razveo od druge supruge. Dvije godine kasnije upoznao je Nadu sa Cetinja, ali njihov brak nije dugo trajao. Iako mu je zdravlje bilo narušeno, Toma je tugu liječio u alkoholu.

Nakon Olgice, Milice i Nade, Toma se oženio i četvrti put. Iako mu je zdravlje već bilo ozbiljno narušeno, otišao je u Kanadu gde je upoznao i vjenčao sa frizerkom Gordanom. U Torontu se rodio njihov sin Aleksandar, a 1978. godine se sa porodicom vratio u Jugoslaviju. Tada je snimio neke od svojih najvećih hitova. Uprkos narušenom zdravstvenom stanju, 1987. godine je započeo turneju čiji je slogan bio „Oproštajni koncerti Tome Zdravkovića“.

U aprilu 1991. godine, na vrhuncu slave, bolest ga je prikovala za postelju na VMA. Toma je uprosko tome, napuštao bolnicu, a ljekari su često govorili: “Mi ga oporavimo, a on kako izađe iz bolnice, ode pravo u kafanu”.

LegendarnI Toma Zdravković 1991. godine imao je i svoj posljednji nastup. Sve se dogodilo 10. septembra u Podgorici. 20 dana kasnije izgubio je bitku s opakom bolešću. Sahranjen je na Centralnom groblju blizu restorana „Ambasador“ gdje je poslednji put pevao Beograđanima. Umro je slavan, voljen i siromašan.

(Avaz.ba)

Čudom je preživjela: Skočila s 8. sprata da bi pobjegla od nasilnog momka

SKANDAL SVJETSKIH RAZMJERA Papa odbio da primi u posjetu Mikea Pompea