in

AccuWeather objavio veliku prognozu za ljeto, evo šta nas čeka

Neum
Neum

Ljeto službeno počinje 20. juna, a prema prognozi AccuWeathera, dijelovi Evrope trebaju se pripremiti za velike vrućine i suše, dok drugima prijete jake oluje i šumski požari, prenosi Index.hr.

Od juga Francuske sve do Ukrajine vruće i sušno

Jug Evrope u nadolazećim mjesecima prevladavat će suho i vrlo vruće vrijeme. AccuWeather najavljuje brojne izražene toplinske valove.

– Mogu se očekivati brojna duga razdoblja s temperaturama između 30 i 40 Celzijevih stepena, ali i preko 40 stepeni – kazao je meteorolog Tajlor Rojs (Tyler Roys).

Ne očekuju se ni duža razdoblja s padavinama, što će dovesti do više problema, piše AccuWeather, prvenstveno misleći na probleme u poljoprivredi i propadanje usjeva, ali i na probleme s prometovanjem brodova koji plove evropskim rijekama.

– Najviše će biti pogođeni usjevi pšenice, kukuruza, suncokreta i šećerne trske – naglašavaju meteorolozi.

Naravno, moguća su razdoblja s jačim padavinama, ali se ne očekuje da će dugo trajati.

Opasnost od razornih požara u Španiji i Portugalu

Proljeće u Španiji i Portugalu obilježila je iznadprosječna količina padavina za ovo doba godine, ali ljeto će biti potpuno suprotno.

– Ljeto će biti vruće i većinom suho, iako i dalje postoji mogućnost izraženih nevremena, većinom u planinskim predjelima – stoji u prognozi.

– Bujanje vegetacije tokom proljeća i dugi toplinski valovi stvorit će podlogu za pojavu velikih i razornih požara na ovom području – upozoravaju meteorolozi.

Francuska, Njemačka, Poljska

Području od sjevera Francuske do sjevera Poljske, pak, prijete razorne oluje.

– Središnja i sjeverna Francuska, Njemačka i Danska nalaze se na prijelazu vruće i suhe zone na jugu i hladnih fronti koje dolaze sa sjevera. Upravo tim područjima prijete jake oluje – tuča, razorni vjetrovi, bujične poplave, pa čak i tornada – upozorava AccuWeather.

Sjeverna Evropa

Veliku Britaniju očekuje potpuno suprotno vrijeme nego prošle godine, tokom koje je pala ispodprosječna količina oborina.

– Većina olujnih sistema koji budu prolazili ovim područjem donijet će razdoblja kiše, prvenstveno na području sjevernog dijela Irske i sjeverozapada Škotske. Mogu se očekivati povremene grmljavinske oluje diljem Velike Britanije – stoji u prognozi AccuWeathera.

Nevjerovatna fotografija: Naučnici snimili rađanje zvjezdanog sistema

Ammon: Evropske zemlje trebaju biti spremne za drugi val koronavirusa