in ,

Ajka ima 104 godine i divnu starost, a Aziza sa 103 posti svaki Ramazan

Ajka ima 104 godine i divnu starost, a Aziza sa 103 posti svaki Ramazan
Ajka ima 104 godine i divnu starost, a Aziza sa 103 posti svaki Ramazan

Delegacije Općine Stari Grad posjetile su ovih dana najstarije stanovnice, Ajku Lokmić koja ima 104 godine i Azizu Karić sa 103.

Vedra i sa osmijehom na licu nana Ajka je 104. rođendan proslavila 4. maja, baš u periodu obilježavaja Dana Općine Stari Grad, što je i bio povod za posjetu. Rođena je davne 1914. godine.

Nana je siroče iz Prvog svjetskog rata koje su u Sarajevo rođaci doveli kada su joj bile četiri godine, a već 100 godina živi u ulici Mejlijina, na Kovačima – u staroj bosanskoj kući. Ima četvero djece, sedmero unučadi i jedno praunuče. Nana Ajka kaže da ima divnu starost, da se svi brinu za nju i ugađaju joj. Ona je i veliki gurman, a najviše voli domaću hranu.

“Hrana više nije kao nekad i zato su ljudi i bolesni. Dok sam mogla uvijek sam sijala i imala domaće”, sjetno se prisjeća Ajka, dok komšije tvrde da uvijek pravila najbolje baklave i ružice u mahali.

“Ostala je bez muža 1984. godine. Ali bez obzira na težak život, mama je uvijek voljela dobro druženje i pjesmu”, ispričale su kćerke Zumreta i Zineta.
Ajka kaže da je život prije bio dosta jednostavniji. Preživjela je tri rata, a na životu je održalo druženje s porodicom i želja za životom. Kako kaže najmlađa kćerka Zumreta, nana je do stote godine živjela potpuno sama, dok je posljednje četiri godine uvijek neko od porodice s njom.

“Prije četiri godine umrla joj je i posljednja prijateljica u mahali, tako da trenutno ovdje više nema ove generacije“, ispričala je Zumreta.

Ugodno druženje sa načelnikom Općine Stari Grad Sarajevo Ibrahimom Hadžibajrićem je prošlo u prepričavanju dogodovština i ukućani su rado podijelili životne priče nane Ajke. Načelnik je Ajki zaželio dobro zdravlje, dok se ona zahvalila Hadžibajriću na posjeti koja je završena prigodnim poklonima načelnika slavljenici.

Predsjedavajući Općinskog vijeća Stari Grad Jusuf Pušina i njegov zamjenik Sanel Dragolovčanin posjetili su na Sedreniku nanu Azizu Karić. Nana Aziza je nedavno napunila 103. godinu, a u Starom Gradu živi već 31 godinu.

“Rodom je iz okoline Sokoca, ima tri kćerke i dva sina, koja su nažalost preminula”, ispričala je Azizina snaha. I u ovoj dubokoj starosti zdravlje je dosta dobro služi. Iako ima problema sa sluhom, nana Aziza može nazvati kćerke telefonom, a redovno klanja, čita Kur’an i planira da isposti i ovaj ramazan. Izuzetno se obradovala posjetom i poklonima iz Općine Stari Grad. Predsjedavajući Jusuf Pušina je obećao da će mali vid pažnje slati na nanina vrata svaki mjesec, te joj poželio dobro zdravlje i ugodan ramazan.

Turska serija "Alija" se počinje emitovati u BiH, evo na kojem kanalu je možete gledati!

Turska serija “Alija” se počinje emitovati u BiH, evo na kojem kanalu je možete gledati!

Erdogan

Svi su zatečeni: Objavljeni novi čudni detalji o dolasku Erdogana u Sarajevo