in

Ako se na ekranu vašeg iPhonea pojavi zelena tačkica, možda imate problem

Apple je izbacio iOS 14, a kao što je to i obično slučaj, radi se o nizu većih i manjih promjena operativnog sistema koji će vaš iPhone učiniti boljim.

Međutim, jedan od najzanimljivijih dodataka tiče se privatnosti i mogao bi biti zanimljiv onima koji strahuju da ih neko prati putem instaliranih aplikacija.

Alat vas malom narandžastom ili zelenom tačkom u uglu obavještava o tome kada neka aplikacija koristi mikrofon ili kameru. Ako se tačka pojavi, to znači da je aplikacija pristupila hardveru i da tako “špijunira” korisnika telefona.

Narandžasta se tačkica odnosi na mikrofon, a zelena na kameru.

U slučaju da se tačkica pojavi, uz samo jedan potez možete otvoriti kontrolni centar koji vam pokazuje o kojoj se aplikaciji radi i je li riječ o Appleovoj aplikaciji ili nekoj drugoj te radi li se o legitimnoj operaciji ili nekoj koju ne biste smjeli dopustiti.

Naravno, korisnici moraju dopustiti pristup svakoj pojedinačnoj aplikaciji i većina vas aplikacija obavještava već kod prvog korištenja i traži dopuštenje.

No postoje mnoge aplikacije koje to rade diskretno i zapravo vrlo često korisnici nisu ni svjesni u kojim trenucima aplikacije koriste mikrofon i kamere.

Ako aplikacija zloupotrebljava vaše dopuštenje možete je deinstalirati ili pak u postavkama onemogućiti pristup, ne samo kameri i mikrofonu, već i galeriji fotografiji ili opciji lociranja.

Inače, radi se o rezultatu nove politike Applea koji želi biti transparentniji što se tiče korištenja podataka korisnika. Kompanija se obavezala da će obratiti veću pozornost na zaštitu privatnosti, a izvršni direktor Tim Cook nazvao je to zaštitom ljudskih prava.

Ovo je ne samo zaštita korisnika, već i način da se tvorce budućih aplikacija ohrabri da ubuduće budu što oprezniji što se zaštite privatnosti tiče, a rezultati su već vidljivi jer otkako se iOS 14 pojavio, mnoge su kompanije promijenile način na koji njihove aplikacije rade.

On je skupio milion pratitelja na Instagramu za nepunih pet sati

Izvještavala s utakmice FK Sarajeva, ali jakna je privukla pažnju: Izgledaš kao torta