in , ,

Aleksandar Vučić javno progovorio o ukidanju RS

Predsjednik Sbije Aleksandar Vučić odgovarao na politička pitanja

Predsjednik Sbije Aleksandar Vučić izjavio je danas na otvaranju nove COVID bolnice u Kruševcu da će u naredna dva ili tri dana u Srbiju stići 5.000 doza Pfizerove vakcine i da će prvo biti vakcinisani stariji od 75 godina koji žive u domovima za stare.

Vučić je rekao da vjeruje da će Evropska unija dozvoliti nabavku vakcina za Zapadni Balkan i da će poštovati dogovor i da će u prvom kvartalu naredne godine Srbija dobiti dodatne, nesmanjene količine vakcine od 340.000 doza.

On je rekao da se ruska vakcina još ispituje, da se čeka još dio dokumentacije i da se nada da će uskoro biti donijet sud o vakcini, a da se uskoro očekuje i kineska vakcina.

“Stiže i ‘Moderna’, vjerujem i AstraZeneka, ‘Johnson i Johnson’. Sve ćemo da nabavimo u skladu sa mogućnostima, jer je ključno da ljude vakcinišemo, da obezbijedimo zdravlje građana Srbije i da nam ekonomija funkcioniše”, rekao je Vučić.

Odgovarajući na politička pitanja, Vučić je rekao da poštuje integritet Bosne i Hercegovine, ali da ne može da pristane na ideje o ukidanju RS.

“Onaj ko pokušava da ukine RS osim što čini nešto protiv volje srpskog naroda, taj koji bi to da radi ne želi dobro miru i stabilnosti na Balkanu”, poručio je Vučić i ocijenio da kada mnogi u regionu govore o funkcionalnoj Bosni i Hercegovini to je eufemizam za oduzimanje nadležnosti RS.

Istakao je da želi najbolje odnose sa Bošnjacima i Bosnom i Hercegovinom, ali da Srbija neće nikome biti “džak za udaranje”.

Poznato gdje se Milorad Dodik nalazi, ali zašto se ne oglašava o aferi “Ikona”?!

Rusija tvrdi da su iz BiH uvezli zaraženo voće, sumnjaju na bakterioznu bolest