in

Amasada SAD upozorava građane: Povećan rizik terorističkih napada na Kosovu!

Amasada SAD upozorava građane: Povećan rizik terorističkih napada na Kosovu!
Amasada SAD upozorava građane: Povećan rizik terorističkih napada na Kosovu!

Američka ambasada na Kosovu upozorila je na mogućnost terorističkih napada u ovoj zemlji pogotovo tokom nadolazećih uskršnjih praznika.

U saopćenju objavljenom na web stranici Ambasade SAD u Prištini istaknuto je da američki državljani trebaju biti oprezni tokom događaja koji će se odvijati u sklopu proslava pravoslavnog i katoličkog Uskrsa.

– Ekstremisti nastavljaju da se fokusiraju na turističke lokacije, tržne centre, barove, vjerske objekte i druge „lake“ mete. Oprez na navedim mjestima je posebno važan – piše u saopćenju.

U detaljnom obrazloženju Amerikancima se savjetuje da se ne ističu u javnosti te da ne privlače pažnju na sebe, da mijenjaju rutinu kretanja kako bi postali nepredvidivi za kriminalce i teroriste, a posebno je naglašeno i da na javnim mjestima obrate pažnju na izlaze u slučaju opasnosti.

Pored toga, američkim državljanima se savjetuje da izbjegavaju javna okupljanja i demonstracije, ali i da budu oprezni na turističkim lokacijama te da prate lokalne medije i prate instrukcije Ambasade SAD ili najbližeg konzulata.

Upozorenje je izdato samo dva dana nakon što je situacija na Kosovu uzavrela zbog hapšenja direktora Kancelarije za Kosovo Marka Đurića u Kosovskoj Mitrovici.

EUFOR upozorava političare: Ako dođe do novih sukoba u BiH spremni smo brzo intervenisati!

EUFOR upozorava političare: Ako dođe do novih sukoba spremni smo brzo intervenisati!

Mirsad Hadžikadić

Javna tribina Mirsada Hadžikadića u Bostonu