in

Ambasada SAD odbacila špekulacije o takozvanoj NATO vježbi

Predsjednik RS Milorad Dodik izjavio je da će okupiti 30.000 ljudi na Manjači kako bi blokirao vojnu vježbu NATO-a, a oglasili su se i iz Ambasade SAD u Sarajevu.

U žestokom saopćenju navedeno je da neki političari nastavljaju koristiti izmišljenu priču o takozvanoj NATO vježbi, kako bi plašili građane BiH, uprkos, kako su kazali, njihovim kontinuiranim naporima da osiguraju tačne i pravovremene informacije.

Saopćenje prenosimo u cijelosti:

– Kao što smo u više navrata istakli, u sklopu kontinuirane, uske saradnje između BiH i Sjedinjenih Američkih Država u oblasti sigurnosti, Ured za saradnju u oblasti odbrane (ODC) Ambasade SAD i Maryland National Guard (Nacionalna garda Države Maryland) trenutno rade sa Ministarstvom odbrane BiH i Oružanim snagama BiH kako bi za Predsjedništvo BiH pripremili preporuku za odobrenje bilateralne vježbe Nacionalne garde države Maryland i Oružanih snaga BiH (OS BiH) koja će se održati 2019. godine. Ukoliko se postigne dogovor, ova aktivnost biće veoma slična prethodnim vježbama koje su provedene širom BiH i regije u sklopu Programa državnog partnerstva (State Partnership Program) u Srbiji, Crnoj Gori, Makedoniji, Hrvatskoj i Sloveniji. Nijedna aktivnost u sklopu ove vježbe neće uključivati upotrebu osiromašenog uranijuma niti borbene municije. Tokom vježbi ove vrste, koristi se municija namijenjena za obuku koja nije štetna za okolinu, navodi se u saopćenju.

– Kao i uvijek kad je riječ o ovakvim vježbama, kako se ističe, Ambasada usko sarađuje s relevantnim institucijama radi definiranja detalja aktivnosti, što uključuje i ovosedmične sastanke između oficira iz Ureda za saradnju u oblasti odbrane Ambasade SAD, Nacionalne garde Maryland i njihovih kolega iz BiH.

Ova aktivnost dio je dugogodišnje saradnje između Sjedinjenih Država i Bosne i Hercegovine, koja uključuje partnerstvo Nacionalne garde Maryland i Oružanih snaga BiH, koje je bilo izuzetno korisno i za BiH i za SAD tokom svih 16 godina postojanja, zaključeno je u saopćenju.

Na pitanja novinara kako komentiraju Dodikov mediji istup iz Ambasade su kratko kazali: Naše saopćenje za medije dovoljno govori samo za sebe i nemamo ništa dodati o ovoj temi na ono što je navedeno u saopćenju za medije.

Borbeni avioni vojske Srbije nadlijetali Preševo! (VIDEO)

Borbeni avioni vojske Srbije nadlijetali Preševo! (VIDEO)

Bosnian Islamic Association "Gazi Husrev beg"

Predavanje za malene Bosance i Hercegovce u Torontu