in ,

Ambasade SAD, Njemačke, Velike Britanije i OHR su se upravo svim silama obrušili na Dodika: Ovako nešto se ne pamti!

Ambasade Sjedinjenih Američkih Država, Savezne Republike Njemačke i Velike Britanije, te Ured visokog predstavnika u BiH uputili su zajedničku izjavu o nacrtima zakona u Republici Srpskoj.

U izjavi navode da politički lideri u Bosni i Hercegovini trebaju provesti reforme koje zemlju približavaju demokratskim normama i evropskim standardima.
– Umjesto toga, ambasade Sjedinjene Američke Države, Savezne Republike Njemačke i Velike Britanije i Ured visokog predstavnika u BiH, nedavne incijative i retoriku u Republici Srpskoj vide kao udaljavanje od tih standarda, uprkos vladinoj javno proklamovanoj privrženosti procesu evropskih integracija. Sloboda izražavanja, mirno okupljanje i sloboda medija temeljni su elementi zdrave, funkcionalne demokratije i ključni su za odgovornost koju treba da snose vlasti i lideri. Opozicioni glasovi, organizacije građanskog društva, medije i mirne proteste poput onih koje je organizovao pokret Pravda za Davida ne bi trebalo smatrati sigurnosnom prijetnjom – navodi se u zajedničkoj izjavi.

Dodaje se da „izmjene zakona kojima se ovlašćuju institucije vlasti da cenzurišu pojedince, grupe ili medije ili kriminalizuju slobodno obavljanje zvanične funkcije, samo podrivaju demokratiju“.

– Snažno podržavamo današnju izjavu EUSR/Delegacije EU koja izražava zabrinutost zbog nacrta amandmana na Zakon o javnom redu i miru Republike Srpske. MUP RS dostavio je nacrt Zakona o javnom okupljanju ekspertima međunarodne zajednice u svrhu dobijanja njihove stručne ocjene; isto bi trebalo uraditi i sa predloženim amandmanima na Zakon o javnom redu i miru – navodi se u izjavi.
Napominje se da bez izmjena koje bi ih uskladile s međunarodnim standardima i najboljim primjerima iz prakse, oba zakona mogu se iskoristiti za neprimjereno ograničavanje osnovnih sloboda.

– Nacrti ovih zakona nepotrebno ograničavaju javna okupljanja i mogućnost medija da izvještavaju o važnim događajima; predviđaju također izuzetno visoke kazne u slučaju nepoštivanja istih. Apelujemo na sve nivoe vlasti u BiH da podrže i poštuju obaveze koje su preuzeli potpisivanjem međunarodnih konvencija o ljudskim pravima EU i UN – navodi se u zajedničkoj izjavi, saopćeno je iz Ambasade SAD u Sarajevu.

OVAKO NEŠTO SE NE PAMTI Nikad žustrija reakcija Evropske Unije zbog sramnih dešavanja u BiH: “Neprijateljski odnos vam neće donijeti ništa dobro”

HISTORIJA JE ISPISANA Tešanjski “Atomci” izazvali poštovanje cijele države: Najvjerniji navijači TOŠK-a unatoč nevremenu masovno pohodili Zenicu!