in ,

Ambasador BiH u Maleziji Emir Hadžikadunić održao predavanje

Emir Hadžikadunić
Emir Hadžikadunić

Ambasador BiH u Maleziji Emir Hadžikadunić održao je jučer predavanje na temu BiH u procesu evropskih i evroatlantskih integracija za 60 diplomata i studenata II ciklusa Instituta za diplomatiju i vanjske poslove (Institute for Diplomacy and Foreign Relations – IDFR) koje djeluje u okviru Ministarstva vanjskih poslova Malezije. Predavanju su prisustvovali i diplomate drugih država koji pohađaju obrazovni trening ovog Instituta.

Ambasador Hadžikadunić je upoznao sudionike predavanja sa historijskim značajem procesa evropskih integracija za Bosnu i Hercegovinu u proteklih 17-18 godina kao i rezultatima koji su ostvareni na putu stabilizacije, regionalne saradnje i jačanja institucija u BiH. Istaknuo je da je proces integracije BiH u EU nerazdvojan od nastavka procesa evropskih integracija unutar same Evropske Unije.

Susret s Mohamadom Sadikom Ketherganijem

Ambasador je u svom izlaganju govorio i o historijskom značaju Dana Evrope, odnosno Schumanovoj deklaraciji od 9. maja 1950. godine kada je predloženo formiranje Evropske zajednica za ugljen i čelik, odnosno postavljeni temelji za trajan mir između Francuske i Njemačke.

Tokom boravka na Institutu ambasador Hadžikadunić susreo se i sa generalnim direktorom Instituta Datukom Mohamadom Sadikom Ketherganijem koji je obnašao dužnost ambasadora Malezije u Iranu i Mađarskoj, saopćeno je iz Ministarstva vanjskih poslova BiH.

Zastava BiH

Bh. dijaspora neiskorišteni zlatni rudnik

Mimo Šahinpašić

Bosna i Hercegovina na nogama: Kako pomoći Mimi Šahinpašiću?