in ,

Ambasador Eric Nelson saopštio dobre vijesti: USAID u narednih pet godina za bh. turizam donira 20 milona dolara

Eric Nelson naveo da je sektor turizma u BiH pretrpio veliki udar

Eric Nelson je naveo da je sektor turizma u BiH pretrpio veliki udar.

Ambasador SAD-a u BiH Eric Nelson kazao je da turizam može biti top sektor u BiH.

Po njegovim riječima, uticaj pandemije osjetio se širom svijeta, a sektor turizma pretrpio je veliki udar.

Naveo je da se USAID već angažirao i radi s domaćim partnerima u BiH kako bi se popravila situacija u ovom sektoru, kako bi se na odgovarajući način i marketinški plasirale informacije o atraktivnosti ove zemlje i na taj način pomoglo ovom sektoru.

Podsjetio je da USAID već nekoliko godina, u partnerstvu s UNDP-om i Italijanskom vladom promovira Via Dinaricu, kao veoma atraktivnu turistički destinaciju.

– USAID radi radi zajedno s predstavnicima vlada, kako oba entiteta tako i Brčko Distrikta, kao i sa relevantnim predstavnicima privatnog sektora koji se bave ovom granom, kako bi se osiguralo da su politike koje su donesene usklađene i zadovoljavajuće za sve – naveo je ambasador Nelson.

Po njegovim riječima, da bi se maksimalno iskoristio potencijal sektora turizma, generisalo što više prihoda i omogućio trajniji prosperitet u BiH, USAID je pokrenuo novi program pod nazivom „Turizam“, gdje će u narednih pet godina biti investirano 20 miliona dolara.

Ministrica okoliša i turizma FBiH Edita Đapo je kazala da je tokom pandemije Covid-19 turizam jedan od sektora koji je najviše pogođen, pogotovo mjerama koje su dovele do zatvaranja granica.

Navela je da je turizam za BiH, pogotovo za FBiH, iznimno važan, te da je Vlada Federacije BiH pomogla u nekoliko segmenata.

– Bankarski sektor je ponudio moratorij za sve subjekte, imao je posebnu liniju za subjekte iz turističko-ugostiteljskog sektora. Vlada Federacije BiH je skupa sa kantonima u prvom momentu pomogla na način da je finansirala doprinose i plate u turističkom sektoru. Kasnije smo, uredbom, sa 30 miliona pomogli sve naše hotele, agencije i turističke vodiče, na način da su svi dobili u zavisnosti od onoga koliko su poreza uplaćivali u 2019. godini – kazala je Đapo.

Po njenim riječima, sada je iznimno važno da vidimo kuda turizam ide i kako i na koji način da pomognu da dođe do ubrzanog razvoja, odnosno oživljavanja turizma.

Obraćanje Bakira Izetbegovića u Briselu: “Na etničkoj, vjerskoj, teritorijalnoj ili bilo kojoj drugoj osnovi, prioritet je za Bosnu i Hercegovinu onemogućavanje bilo kakavog oblika diskriminacije “

Kako se Željko Komšić pravda nakon prozivki, obratio se košarkašicama: “Izvinite za ovakav odnos, zaslužile ste mnogo više”