in , ,

Američka vojska stigla u Bosnu i Hercegovinu: Zajedno sa Oružanim snagama BiH izvode vježbu u kojoj učestvuju dva F-16 aviona

Unaprijeđenje partnerske saradnje sa SAD i NATO partnerima

Pripadnici Oružanih snaga BiH i SAD učestvovat će na zajedničkoj vojnoj vježbi pod nazivom “Bilateralna vježba”, koja će biti realizovana danas i sutra na poligonima za obuku Oružanih snaga BiH – Glamoč i Manjača.

“Bilateralna vježba” omogućit će Oružanim snagama BiH unaprijeđenje partnerske saradnje sa SAD i NATO partnerima, te razvijanje interoperabilnosti i spremnosti, kao i stvoriti pretpostavke za uvođenje novih sposobnosti Oružanih snaga, saopšteno je iz Ministarstva odbrane u Vijeću ministara.

Oružane snage BiH će na vježbi učestvovati uz kompjuterski podržanu vježbu /CAX/ i terensku vježbu /FTX/, a Oružane snage SAD će učestvovati sa dva aviona “F-16”, te će vršiti podršku snagama na terenu.

Avioni, koji će pružati blisku zračnu podršku na lokaciji poligona Glamoč, neće koristiti bojevu municiju već će, nakon poziva za podršku, izvršiti lasersko zaključavanje cilja i simulirano uništenje.

Cilj vježbe je da Oružane snage BiH, kroz vježbu sa specijalistima za navođenje i kontrolu bliske vazdušne podrške /Joint Terminal Attack Controllers – JTAC/ unaprijede operativne sposobnosti deklarisane bataljonske grupe.

U saopštenju je navedeno da bi ovim Oružane snage BiH stekle sposobnosti za izvođenje konvencionalnih operacija da u realnom vremenu i međunarodnom okruženju realizuju dodijeljene zadatke uz upotrebu bliske vatrene i avionske podrške.

Tokom realizacije vježbe bit će preduzete sve propisane higijensko-epidemiološke mjere, s ciljem sprečavanja širenja virusa korona.

Denis Bećirović

Denis Bećirović burno reagovao zbog lokalnih izbora: “To je neravnopravno i nekorektno!”

Njemačka na nogama, vodeni topovi na ulicama: Neredi u Berlinu