in

Amerika povlači većinu svojih trupa iz Iraka do kraja septembra

Ostatak vojnih snaga će i dalje savjetovati i pomagati iračkim snagama sigurnosti u iskorjenjivanju zadnjih ostataka džihadističke skupine Islamska država

Sjedinjene Američke Države (SAD) će povući više od trećine svojih trupa iz Iraka u roku od nekoliko sedmica, rekao je najviši američki zapovjednik na Bliskom istoku.

General Kenet Mekenzi (Kenneth McKenzie) rekao je novinarima da će prisustvo vojnika biti smanjeno sa oko 5.200 na 3.000 tokom septembra, prenio je BBC.

Ostatak vojnih snaga će i dalje savjetovati i pomagati iračkim snagama sigurnosti u iskorjenjivanju zadnjih ostataka džihadističke skupine Islamska država (IS).

Prošlog mjeseca američki predsjednik Donald Tramp (Trump) potvrdio je da planira povući sve trupe iz Iraka što je prije moguće.

Očekuje se da će se obratiti medijima vezano za smanjenje trupa jer je u sklopu svoje predizborne kampanje 2016. godine obećavao da će prekinuti beskrajne američke ratove.

Prisustvo američkih trupa također je postala vruća tema u Iraku otkako su američke snage ubile vrhovnog iranskog generala Kasema Soleimanija (Qasema Soleimanij) u napadu dronom u Bagdadu u januaru.

Nakon 70 godina braka 99-godišnji muškarac zatražio razvod jer je saznao da je prevaren

Iz Pomozi.ba uputili upozorenje građanima: Djevojka se lažno predstavlja kao volonterka i uzima novac od građana