in

Amerikanci poslali jasno upozorenje Kini: Rasporedili nosače aviona na Pacifiku, ali je Peking žestoko uzvratio!

Kada je američka vojska prvi put poslije više godina rasporedila nosače aviona u Tihom okeanu, uslijedila je reakcija Kine, čiji su državni mediji istakli da Peking neće odustati od odbrane svojih interesa u regionu.

Prema saopštenju američke mornarice, nosači aviona “Ronald Regan” i “Teodor Ruzvelt” patroliraju zapadnim Pacifikom, dok je plovilo “Nimic” na istoku.

Svaki od tih brodova nosi više od 60 aviona, što je najveće prisustvo američkih nosača u Tihom okeanu poslije 2017. godine, kada su tenzije sa Sjevernom Korejom oko nuklearnog programa te zemlje bile na vrhuncu.

Kineski Global times ističe da američki nosači aviona mogu da predstavljaju prijetnju u spornom Južnom kineskom moru.

“Nagomilavajući nosače aviona, SAD žele da pokažu cijlom regionu, pa čak i svijetu, da su i dalje najmoćnija pomorska sila jer mogu da uđu u Južno Kinesko more i prijte kineskim trupama na ostrvima Siša i Nanša”, rekao je pomorski stručnjak Li Đe.

On dodaje da ta plovila prolazeći i kroz okolne vode, pokazuju da SAD mogu da sprovode svoju “hegemonističku politiku”. U izveštaju se ističe da Peking može da u znak odgovora izvede vojne vježbe kako bi pokazao svoju vatrenu moć i upozorava da Kina posjeduje oružje kao što su balističke rakete namijenjene uništavanju nosača aviona.

NEVJEROVATNO OTKRIĆE NAUČNIKA: Signale šalje čak 36 vanzemaljskih civilizacija? Ali evo zašto ipak misle da smo sami u galaksiji

Strašno nevrijeme u Gradačcu: Poplavljene ulice i dvorišta