in

Amerikanci u Visokom otkopavaju najveće piramide svijeta

Piramida u Visokom
Piramida u Visokom

Austin Wilson i njegova majka Lory Jingens u Visoko su, na „Ekspedicije na bosanske piramide s volontiranjem“, stigli čak iz SAD.

Njihova odluka da odmor, umjesto na nekoj egzotičnoj destinaciji, provedu radno, u „dalekoj, maloj Bosni“, dovoljan je pokazatelj odjeka i efekta koji projekt istraživanja u Visokom šalje širom svijeta.

Brojne prednosti

– Dolazimo iz Teksasa, a u gradu u kojem živimo održano je predavanje o povezanosti vode i piramida. Predavač je, između ostalog, spominjao i Visoko i novootkrivene piramide, najveće u svijetu, ali i pričao o brojnim posebnostima, kao i kvalitetu vode u BiH, što nas je vrlo zainteresiralo za ovu zemlju. Inače, sa 13 godina imao sam priliku obići piramide Maja i Asteka u Peruu i Meksiku, a kada sam čuo za piramide u Bosni, to me jako zainteresiralo. Bila mi je čudna ta priča pa smo majka i ja odlučili doći ovamo – ispričao nam je Austin.

U BiH borave već desetak dana, a kako su nam kazali, oduševljeni su ljudima koje su upoznali u Visokom i Sarajevu, ali i prirodnim ljepotama naše zemlje.

– Znao sam da je BiH dio nekadašnje Jugoslavije te da su se u njoj desile ratne strahote i to je bila moja jedina dodirna tačka s vašom zemljom. Nismo imali nimalo straha niti nelagode kada smo se odlučili za dolazak u Bosnu, a vrijeme provedeno ovdje te upoznavanje s ljudima iz cijelog svijeta na piramidi Sunca, pokazali su da je odluka da dođemo bila potpuno ispravna – istakao je Austin.

Savladao riječi

Interesantno je da je Austin za veoma kratko vrijeme savladao neke riječi na bosanskom.

– Trudim se naučiti što više, pa sam uspio savladati neke osnove riječi. Bosanski prijatelji pričali su mi da stranci prvo nauče psovke, ali sa mnom nije tako, ja sam se potrudio da najprije naučim pozdraviti se, zahvaliti – dodao je ovaj simpatični Amerikanac.

Denis Bećirović

Denis Bećirović uputio bajramsku čestitku muslimanima: Naše nade i naše muke su zajedničke

Dodik uputio poruku Bošnjacima povodom Bajrama