in , ,

Andrej Plenković dočekao Amerikance pa odmah bespoštedno udario po našoj domovini: “Bosna i Hercegovina da obezbijedi punu ravnopravnost svih konstitutivnih naroda”

Mike Pompeo stigao u Dubrovnik

Premijer Hrvatske Andrej Plenković nakon sastanka s državnim sekretarom SAD-a Mikeom Pompeom u Dubrovniku kazao je kako BiH treba osigurati ravnopravnost sva tri konstitutivna naroda.

Plenković je tom prilikom rekao kako su razmijenjena mišljenja o nizu tema koji se tiču odnosa između dvije zemlje.

”Posebno smo dotakli, prije svega, uz podsjećanje da smo saveznici u okviru NATO-a, uz značajnu ulogu koju Hrvati, to generacije hrvatskih iseljenika imaju u SAD-u u poveznicama između današnjih SAD i Republike Hrvatske, činjenicu da smo upravo proteklih godina zajedno radili da Hrvatska ispuni sve preduvjete za ukidanje zahtjeva za vizni režim za hrvatske državljane od strane SAD, i vjerujemo da je upravo ova godina koja je protekla, 30. rujna ta koja je prvi puta omogućila nama da budemo ispod tri posto odbijenih zahtjeva te se nadam da će i državno tajništvo zajedno s drugim tajništvima u SAD, tu mislim na Domovinsku sigurnost, vidjeti da smo ispunili te preduvjete te da će hrvatski državljani uskoro, kroz idućih nekoliko mjeseci ostati bez tog uvjeta za posjete SAD-u”, rekao je Plenković.

Dodao je kako su najavili daljni rad na sporazumu o izbjegavanju dvostrukog oporezivanja, sporazum koji, prema riječima Plenkovića puno znači za privredne aktivnosti, ali i građane dviju zemlja.

Podsjetio je kako je na jučerašnjem sastanku Ministarstvo finansija dobilo zaduženje da s hrvatske strane vodi te pregovore.

Razgovarano je i o ekonomskoj saradnji te da prošlogodišnjih oko 650 miliona dolara predstavlja solidan temelj, ali da ostavlja ogroman prostor za povećanje trgovinske razmjene.

Dodao je i kako je COVID-19 uticao na brojnost posjete američkih turista u odnosu na raniju godinu, te izrazio nadu da će zajednička borba protiv pandemije te ulaganja u pronalazak lijeka i cjepiva okrenuti stranicu i vratiti trend kakav je bio.

Plenković je rekao kako je razgovarano je i o energetskoj politici i činjenici da će Hrvatska od januara 2021., nakon mnogo godina, imati svoj terminal za ukapljeni prirodni plin.

”Brod je već na putu za Hrvatsku i očekujemo da bude u funkciji od siječnja. Time smo stavljeni na energetsku kartu Evrope i sigurno predstavljamo, u pogledu interesa američkih kompanija jednu sasvim drugu destinaciju sada kada je riječ o energetskoj politici”, rekao je Plenković.

Razgovarano je i o međunarodnim temama, prvenstveno situaciju u jugoistočnoj Evropi, pogledima Hrvatske prema susjedstvu, s naglaskom na situaciju u BiH uoči lokalnih izbora i 25. godišnjice Dejtonsko-pariškog mirovnog sporazuma te tom prilikom istakli glavno načelo za koje se Hrvatska zalaže – puna ravnopravnost sva tri konstitutivna naroda što se, smatra Plenković, treba očitovati u adekvatnoj legitimnoj zastupljenosti njihovih političkih predstavnika u institucijama BiH, u skladu s duhom i slovom Dejtonsko-pariškog mirovnog sporazuma.

”S aspekta Hrvatske riječ je o ravnopravnosti Hrvata kao najmalobrojnijeg konstitutivnog naroda”, rekao je Plenković.

Razgovarano i o odnosima EU i SAD-a, transatlantskih odnosa, te drugih vanjskopolitičkih tema, te je spomenuta nabava vojnih aviona, ali tu proces traje.

Plenković je poželio brz oporavak predsjedniku SAD-a Donaldu Trumpu i njegovoj supruzi Melaniji Trump koji su zaraženi koronavirusom.

Odgovarajući na pitanja medija prvenstveno koja se tiču prostora jugoistoka Evrope, prvenstveno politiku Hrvatske, Plenković je rekao kako je ona usmjerena na dva temeljna pravca.

”Jedan je stabilnost i sigurnost svih zemalja koje su u našem okruženju, a drugo je potpora Hrvatske reformskim procesima i približavanju svih država našeg susjedstva onima koji još nisu u NATO-u i koji to žele, i onima koji žele prema Evropskoj uniji“, rekao je Plenković.

Dodao je kako se Hrvatska tu isprofilirala te podsjetio kako je za vrijeme predsjedanja Hrvatske održan Zagrebački sastanak na vrhu upravo u cilju da 20. godina nakon prvog sastanka, koji je Hrvatskoj formalno otvorio evropsku perspektivu, da u regiji daju ključnu podršku i osiguraju ono što je dobro i za hrvatske interese.

”Za nas je posebno važno pitanje BiH, 25 godina od Dejtonsko-pariškog mirovnog sporazuma, smatramo da upravo ta zemlja koja je upućena na Hrvatsku i Hrvatska na nju, treba osigurati punu ravnopravnost svih naroda koji u njoj žive, pa i Hrvata kao najmalobrojnijeg, ali i drugih koji tamo žive. Na tom tragu smo vodili dijalog s političkim predstavnicima i to ćemo činiti ubuduće i unaprijediti institucionalni i politički dijalog i težiti ka tome da izborni zakon onemogući izigravanje duha i slova Dejtona, to je ravnopravnost sva tri naroda“, rekao je Plenković.

Pompeo u Dubrovniku: Razgovarali smo o poticanju zapadnih integracija u BiH
Državni sekretar Sjedinjenih Američkih Država Mike Pompeo je nakon sastanka s hrvatskim premijerom Andrejom Plenkovićem u Dubrovniku rekao kako njegova zemlja pozdravlja ulogu koju je Hrvatska odigrala u prvoj polovini ove godine, tokom predsjedavanja Vijećem Evropske unije, kao lider i faktor mira i stabilnosti u Evropi i regiji.

Izjavio je kako mu je čast danas biti u Dubrovniku, u Hrvatskoj, nazvavši ga “predivnim gradom”, dodavši kako nije teško razumjeti zašto sve veći broj Amerikanaca posjećuje Hrvatsku.

“Naši odnosi u posljednjih tri desetljeća su daleko stigli, i kao što su povijesne utvrde u minulim stoljećima odbranile ovaj grad, ja znam da će naša vjera u demokraciju i slobodna tržišta i pravnu državu održati vaš i moj narod sigurnim i prosperitetnim još mnogo godina”, rekao je Pompeo.

Naglasio je da su se on i hrvatski premijer Plenković tokom sastanka dotakli niza aktuelnih tema.

“Mi svesrdno pozdravljamo ulogu Hrvatske kao lidera i faktora mira i stabilnosti u Evropi i regiji”, rekao je Pomepo.

Američki državni sekretar je podsjetio da je Hrvatska kao predsjedavajuća Vijećem EU, u prvoj polovini ove godine, uspješno omogućila saradnju sa SAD-om u slučaju pandemije koronavirusa, organizirala važan sastanak EU – Zapadni Balkan te da su tokom predsjedavanja te zemlje EU-om otvoreni pristupni pregovori Sjeverne Makedonije i Albanije.

“Također smo razgovarali o daljim naporima i poticanju zapadnih integracija u Bosni i Hercegovini”, rekao je Pompeo.

Potvrdio je kako se sa Plenkovićem složio o važnosti jačanja privrednih veza, rekavši kako je Hrvatska napravila dobrodošao napredak u važnim reformama, uljučujući odluku Vlade da olakša otvaranje biznisa.

“Kako je Hrvatska učinila investicijsko ozračje konkurentnijim, SAD predviđa da će broj od preko 100 kompanija čije je sjedište u Sjedinjenim Državama, a koje ovdje već rade, još više porasti”, dodao je Pompeo.

Rekao je kako je upoznat s tim da hrvatska Vlada izdvaja sredstva za projekat terminala ukapljenog plina na Krku što, kako je dodao, SAD podržava, jer će to pomoći diversifikaciji izvora energije u narednom periodu.

Pompeo je potvrdio da je tokom susreta s Plenkovićem razgovarano o programu ukidanja viznog režima za državljane Hrvatske.

“Znam da ćemo to obaviti. Mi smo opredijeljeni za saradnju s Hrvatskom na ispunjavanju preostalih uvjeta, razmjeni informacija i podizanju sigurnosti”, rekao je.

Osvrnuo se na NATO partnerstvo, rekavši kako je ono “od značaja za naše narode” i zahvalio na ispunjavanju obaveza prema Savezu, potrošnji za odbranu te na doprinosima Hrvatske u NATO misijama.

“Razgovarali smo i o tome kako usvajanje američke odbrambene tehnologije može povećati našu stratešku i privrednu povezanost”, rekao je Pompeo.

Odgovarajući na pitanje novinara u vezi s angažmanom SAD-a u regiji Zapadnog Balkana, Mike Pompeo je kazao kako je njegova zemlja vrlo uključena u dešavanja u regiji.

Nedavno potpisivanje sporazuma između predstavnika Srbije i Kosova u Vašingtonu, u prisustvu američkog predsjednika Donalda Trumpa, Pompeo je ocijenio kao progres.

“Progres je napravljen, nije potpuno, ali je značajan prvi korak napravljen. Što se tiče BiH, kao što su premijer i ministar vanjskih poslova već sa mnom razgovarali, ne mogu to u punom sadržaju ponoviti u ovom kratkom vremenu. Mi ćemo iskoristiti svoje diplomatske kapacitete kako bismo postigli dobre stvari za Evropu, za narod Hrvatske i za regiju”, rekao je Pompeo.

Naglasio je kako njegova zemlja promovira vrijednosti kao što su sloboda, pravna država, demokracija, osnovna ljudska prava i slobode, dodavši kako će SAD koristiti svoja diplomatska i ekonomska sredstva kako bi i u ovoj regiji pogurao te procese naprijed.

Odgovarajući na pitanje da li je razgovarano o tome hoće li Hrvatska kupiti avione F16 od SAD-a, Pompeo je kazao kako SAD ima dobar proizvod te da će ponuditi povoljne finansijske uvjete, a da je na čelništvu Hrvatske da donese odluke u ime svog naroda.

(federalna.ba)

Pogledajte snimak sa lica mjesta: Izbio veliki požar u poslovnoj zoni, vatrogasci i policija na terenu!

Još jedna beba u porodici Džeko: Amra od sreće zaplakala