Apokalipsa u najavi: Broj insekata se rapidno smanjuje na planeti, a to znači katastrofu koja dolazi

Broj insekata smanjen je u nekim dijelovima Evrope za 80 odsto u posljednjih 20 godina, a njihov nestanak prijavljen je na više lokacija u svijetu. Naučnici su pad broja insekata potvrdili brojeći koliko se njih zalijepi na šoferšajbne i tablice automobila. Alarmantni podaci upozoravaju da bi time mogao da bude poremećen lanac ishrane na čitavoj planeti.

Apokalipsa insekata, tako naučnici nazivaju dramatičan pad njihovog broja u celom svetu, prenosi engleski „Gardijan“.

Više naučnih studija potvrdilo je ono što su mnogi primjetili širom svijeta, da je insekata sve manje. Zbog smanjenja broja insekata, koji su važan dio lanca ishrane, mogao bi da bude ugrožen živi svijet na planeti.

Te naučne studije pratile su broj insekata u Danskoj i Engleskoj. Danski naučnici pratili su čak 20 godina, od 1997. do 2017. godine, koliko insekata se zalijepi na šoferšajbne automobila u ruralnim dijelovima te zemlje. Utvrđeno je da je broj insekata za 20 godina opao čak za 80 odsto, a to prati i pad populacije ptica koje se hrane insektima.

Drugo istraživanje sprovedeno je u engleskoj pokrajini Kent prošle godine. Utvrđeno je da je broj insekata koji se tokom vožnje zalijepe za registarsku tablicu opao čak za 50 odsto u odnosu na 2004. godinu.

Anders Pape Melerfrom sa Univerziteta Pariz Sud kaže da su mnogi prirodnjaci već odavno primjetili nestanak insekata.

„Sjećamo se da smo nekad leti morali da zaustavljamo automobile kraj puta i čistimo šoferšajbnu od insekata kako bismo nastavili put. Danas toga nema“, rekao je on.

Dramatičan pad broja insekata do sada je zvanično zabilježen i u Njemačkoj i Portoriku, a naučna studija objavljena u februaru prošle godine utvrdila je da je čak 40 odsto vrsta insekata pred nestankom. To bi, kako se navodi, moglo da dovede do „katastrofalnog kolapsa ekosistema“. Ne samo da bi bio ugrožen lanac ishrane, već i oprašivanje bilja, jer tri četvrtine biljaka na planeti zavisi od insekata koji ih oprašuju.

Stručnjaci tvrde da su glavni razlozi za apokalipsu insekata uništavanje njihovih staništa, pesticidi, zagađenje i uticaj klimatskih promjena.

I treća naučna studija, koja se bavila brojem insekata u vodi, pokazala je njihov nestanak. Njemački naučnici pratili su broj insekata od 1969. do 2010. godine u potocima u zaštićenim područjima. Utvrđeno je da je u tom periodu broj insekata smanjen za čak 81,6 odsto.