in , ,

Arheološki nalaz kod Sarajeva: Pronađena kopča s ljiljanom

Riječ je o značajnom kulturno-historijskom, nacionalnom spomeniku BiH

Na jednom od najvećih arheoloških srednjevjekovnih nalazišta u BiH, nalazištu grada “Dubrovnika“ kod Ilijaša, ove godine je iskopan dio pojasne kopče rađene u bronzi s pozlatom, a na njoj je ugraviran sjajan prikaz ljiljana.

”Takav jedan motiv govori nam o srednjevjekovnim tokovima, o bosanskoj vladarskoj lozi, motivu ljiljana koji je itekako bitan za bosansko srednjovjekovlje. Takav nalaz predstavlja sjajan primjer umjetnosti i luksuza, te način života ljudi na srednjovjekovnom gradu Dubrovniku”, izjavio je u intervju Edin Bujak s Instituta za arheologiju Filozofskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu.

Riječ je o značajnom kulturno-historijskom, nacionalnom spomeniku BiH koji je dugi niz godina bio prepušten zaboravu. Ali, profesori i studenti s Instituta za arheologiju, uz podršku Općine Ilijaš, krenuli su polako da vraćaju taj srednjevjekovni biser u život.

Grad Dubrovnik, pojašnjava Bujak, prvi put se u historijskim izvorima spominje 1404. godine, mada na osnovu arheoloških rezultata, može se govoriti da je postojao i ranije. Grad je prestao da živi, i izišao iz upotrebe kada je taj kraj izgubio svoj strateški, politički i kulturni značaj početkom 18. stoljeća i od tada je prepušten zaboravu.

Arheološka iskopavanja provode se od 2017. do 2020. godine, a studenti i profesori arheologije su najprije istraživali istočnu kulu koja je oktagonalna te se pokazalo da je jako interesantna.

Samohrana majka iz BiH i njeno troje djece dobit će novu kuću

Najnovije informacije u vezi izbora u Srebrenici, Alija Tabaković otkriva detalje: “Očekujemo oko 4.000 glasova, oni će odlučiti o pobjedniku”