in

Armenija najavila opšti rat u Nagorno-Karabahu

Armenija je saopštila da će upotrijebiti “sva neophodna sredstva” da zaštiti etničke Armene od napada Azerbejdžana.

Zanemarujući francuski pokušaj posredovanja, suprotstavljene strane su se sedmi dan gađale raketama i projektilima.

Broj žrtava popeo se na najmanje 230 u borbama oko Nagorno-Karabaha, etničke armenske enklave unutar Azerbejdžana koja se otcijepila devedesetih godina.

Svaka strana je rekla da je uništila stotine tenkova one druge.

Azerbejdžanska strana tvrdi da je ostvarila pomak, a predsjednik Ilham Aliyev uputio je čestitke vojnom komandantu zbog zauzimanja sela Karabaha.

“Azerbejdžanska vojska danas je podigla zastavu Azerbejdžana u Madagizu. Madagiz je naš”, objavio je Aliyev na društvenim mrežama.

Zvaničnik armenskog Ministarstva odbrane Artsrun Hovhannisiyan rekao je da se situacija često mijenja. “U tako velikom ratu takve promjene su prirodne. Možemo zauzeti položaj, a zatim ga napustiti za sat vremena”, dodao je Hovhannisiyan, prenosi Srna.

Premijer Armenije Nikol Pashinyan je rekao da se duž cijelog fronta vode žestoki sukobi i da imaju značajne gubitke u ljudstvu, i vojne i civilne.

“Veliki dio vojne opreme više nije upotrebljiv, ali naš naprijatelj još nije uspio da ostvari nijedan strateški cilj”, istakao je Pashinyan.

Armenske snage do sada nisu ušle u rat zajedno sa snagama Nagorno-Karabaha, ali Pashinyan je rekao da se radi o nacionalnoj borbi uporedivši je s ratom sa otomanskom Turskom početkom 20. vijeka.

Njegovo Ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je da će Armenija, kao garant bezbjednosti Nagorno-Karabaha, “preduzeti sve mjere” da spriječi “masovni pokolj” od strane Azerbejdžana i Turske.

Poplave u Italiji i Francuskoj, ima mrtvih i mnogo nestalih

ŽIVOT POD “STAKLENIM ZVONOM” Putin od početka pandemije živi i radi u posebnim uslovima