in

Armenski premijer: Stav Turske ključan za rješenje sukoba u Nagorno-Karabahu

Premijer Armenije Nikol Pashinyan je izjavio da vjeruje da bi jedino promjena stava Turske o Nagorno-Karabahu mogla da podstakne Azerbejdžan da obustavi vojnu akciju u regionu.

U intervjuu za Reuters, Pashinyan nije dao nikakve naznake da je primijetio da Ankara mijenja svoj stav, prenosi Tanjug.

Armenski premijer je optužio Tursku da sabotira prekid vatre i da pokušava da prokrči sebi put ka regionu Južnog Kavkaza.

– Ubjeđen sam da sve dok stav Turske ostane nepromijenjen, Azerbejdžan neće prestati da se bori – istakao je Pashinyan.

On je rekao da je Ankara javno saopštila, prije početka pregovora o prekidu vatre, da vjeruje da Azerbejdžan treba da nastavi da se bori i da je turski ministar spoljnih poslova to telefonom saopštio azerdbejdžanskom ministru spoljnih poslova, nakon što je dogovor sklopljen. Pashinyan smatra da je ovaj poziv zapravo bio instrukcija za Azerbeđžan da se ni pod kojim uslovima ne usudi da prestane sa borbom.

Tog dana je turski ministar spoljnih poslova rekao da vjeruje da prekid vatre ne predstavlja trajno rješenje, i od tada tvrdi da bi armenske snage trebalo da se povuku iz Nagorno-Karabaha.

– Turska je u Južni Kavkaz došla da širi svoju politiku koju sprovodi u Sredozemlju protiv Grčke, Kipra, ili u Libiji, ili Siriji, ili Iraku. To je ekspanzionistička politika – rekao je armenski premijer i dodao da je problem u tome što je Armenija jedina preostala prepreka na putu Turske da implementira ovu politiku.

Otkako su u regionu Nagorno-Karabah 27. septembra obnovljeni sukobi Turska je podržala Azerbejdžan i rekla da armenske snage moraju da napuste enklavu, koja je međunarodno priznata kao dio Azerbejdžana, ali kojom vladaju Armeni, njeno većinsko stanovništvo.

Ankara je u utorak saopštila da Turska treba da uzme učešća u međunarodnim raspravama o sukobu u regionu, čemu se Jerevan usprotivio.

Prekid vatre, postignut uz posredovanje Rusije, već je narušen, dok obje strane razmjenjuju optužbe za napade i zločine nad civilnim stanovništvom.

EU ozbiljno zabrinuta. Imaju i razlog zašto

TAJNI PREGOVORI TRUMPA I PUTINA Američkom predsjedniku se žuri da prije izbora postigne sporazum od kog zavisi cijeli svijet