in

Australski vojnici ubili zatvorenika iz najbizarnijeg mogućeg razloga

U.S. Soldiers assigned to Bandit Troop, 1st Squadron, 3rd Cavalry Regiment and deployed in support of Combined Joint Task Force – Operation Inherent Resolve await aerial extraction via CH-47 Chinook during an aerial response force live-fire training exercise in Iraq, Oct. 31, 2018. A number of training initiatives, collectively known as the Iraqi Air Enterprise, is underway across the Iraqi Air Force, Army Aviation, and Air Defense Commands. Continued growth towards Iraqi Security Forces (ISF) self-sufficiency will permit the Coalition to adjust the role and number of Coalition forces in Iraq in response to changing support requirements of the ISF. (U.S. Army National Guard photo by 1st Lt. Leland White)

Australijski specijalci u Afganistanu su ubili zarobljenika jer nisu imali dovoljno mjesta u helikopteru, pokazuju svedočenja očevidaca.

Zarobljenik koji je bio nenaoružan i vezan ubijen je hladnokrvno, jedan je od nalaza četvorogodišnje istraga ratnih zločina koja se bliži kraju.

Član posade helikoptera američkih marinaca posvjedočio je australijskom ABC-u kako je grupa australijskih vojnika zatražila da bude transportovana helikopterom poslije akcije. Kako je kazao, komandir australijske jedinice rekao je da im je potreban prevoz za sedam zarobljenika koji su uhvaćeni tokom akcije. Pilot ih je upozorio da ima mjesta samo za šest zarobljenika.

“Onda je uslijedila tišina, čuo sam pucanj. „Sada imamo šest zarobljenika“, rekao je komandant australijske jedinice“, ispričao je član posade helikoptera.

On je objasnio kako se tada prvi put sreo sa nečim što nije mogao da „moralno opravda“, jer su zarobljenici bili vezani i nisu predstavljali nikakvu prijetnju. Kazao je kako je o tome razgovarao i sa drugim članom posade, koji su takođe rekli kako nema opravdanja za ono što su Australijanci uradili.

„To je bila svjesna odluka da se prekrše ratni zakoni“, kazao je ovaj američki marinac.

Portparolka australijske vojske nije željela da komentariše slučaj, budući da je u toku istraga koja se vodi protiv australijskih specijalaca za moguće ratne zločine počinjene u Afganistanu od 2005. do 2016. godine. Tužilaštvo bi trebalo da je okonča do kraja ove godine, poslije četiri godine istraživanja, prenosi RT.

“POSTOJE LJUDI KOJI KROJE SUDBINU SVIH NAS” Lepa Brena javno iznijela svoju teoriju o svemu, nećete moći vjerovati šta je rekla!

UŽAS U PARAGVAJU: 7 leševa u fazi raspadanja stigli u kontejneru iz Srbije