in

AUSTRIJSKI DIE PRESSE ANALIZIRA: Hrvatska će nestati!

Austrijski konzervativni list Die Presse objavio je veliki članak u kojem se, između ostaloga, tematizira iseljavanje iz Hrvatske.

Članak je objavljen pod naslovom “Masovni egzodus prema bogatom Zapadu” i konstatuje da zemlje jugoistočne Evrope ne uspijevaju zadržati svoje mlade, dobro obrazovane građane.

Hrvatska, Rumunija, Bugarska i Grčka su teško pogođene

“Evropa se smanjuje i stari. Prema prognozama će se do 2070. godine broj Evropljana smanjiti za 23 miliona, a broj starijih od 65 godina povećati za 20 do 30 posto. To ima učinke na stambeno tržište, penzione sisteme, infrastrukturu i društvo u cjelini, ali ne u istoj mjeri u svakoj članici EU. Najviše će pogođene biti države koje bilježe veliko iseljavanje lokalnog stanovništva”, konstatuje Die Presse i kao jednu od tih zemalja navodi Hrvatsku. Uz nju su tu još Bugarska, Rumunija i Grčka, kao četiri najproblematičnije članice EU kada je riječ o iseljavanju.

Nasuprot njima su pak Njemačka, Austrija, Italija i Španija, članice EU koje privlače najviše useljenika.

Odlazak mladih i obrazovanih kadrova

Die Presse navodi da se problemi na tržištu rada već osjećaju te da je nemoguće naći mlade, obrazovane kadrove za neka radna mjesta jer su oni odlučili sreću potražiti na bogatom Zapadu. “U mnogim branšama se već godinama žale na dramatični nedostatak stručnih kadrova”, piše austrijski list.

“Brzo starenje stanovništva prijeti i penzionim, zdravstvenim i socijalnim sistemima siromašnih država jugoistočne Evrope. To više neće biti moguće finansirati”, smatra Die Presse. Navode da je Hrvatska među članicama EU s najnižom stopom rođenih, nasuprot Irske i Francuske koje imaju najviše novorođenih stanovnika.

Prema procjenama vlade u Bukureštu, dva miliona Rumuna žive već godinama u inostranstvu, najviše u Italiji i Španiji. Oko 700 hiljada Bugara se raselilo širom EU. Oko pola miliona Grka je emigriralo od krize eurozone 2010. godine, a čak se i iz Mađarske, koja se predstavlja kao neoliberalni raj, masovno iseljava, upozorava austrijski list.

Die Presse citira hrvatskog demografa Tadu Jurića s Hrvatskog katoličkog sveučilišta, koji kaže da je iseljavanje iz Hrvatske “katastrofa”. On Njemačku i ostale bogate članice optužuje da svoje demografske probleme žele riješiti useljavanjem iz drugih članica.

“Mislim da nije fer da se Njemačka spašava na račun Hrvatske. Ako se trendovi ovako nastave, Hrvatska će nestati”, izjavio je Jurić za DPA. Sličnu sudbinu predviđa i za Bugarsku, Rumuniju i Grčku.

Austrija zavisi od stranih radnika

“Činjenica je da su zapadne zemlje Unije zavisne od rada s Istoka. Doseljenici preuzimaju poslove u građevini, brizi za starije i gastronomiji koje domaće stanovništvo više ne želi raditi”, piše Die Presse.

Ističu da od toga profitira i Austrija, u koju se od 2008. do 2018. doselilo 850 hiljada ljudi iz drugih članica EU. Najviše iz Njemačke, no slijede Rumunija, Hrvatska i Bugarska. U Austriji i poljoprivredni sektor ovisi o radu stranaca.

Na kraju list konstatuje da se sve to događa “na račun zemalja iz kojih radnici dolaze”, zemalja koje im “nemaju šta ponuditi”.

 

(Index.hr)

Objavljen prvi snimak napada na policijsku stanicu u Novom Sadu

Meliha Abdul: Suprug je u pritvoru samo zbog plavih očiju