in ,

Bakir Izetbegović: Čestitam ti Sebija… što ste rastjerali lopove i lijenčine i uveli rad, red i disiplinu!

Predsjednik SDA Bakir Izetbegović počesto nije imao kontrolu nad svojim djelima, a još manje nad svojim riječima. Njegove suvisle izjave proteklih godina zabavljale su i domaću i regionalnu javnost, tako da građani sa nestrpljenjem isčekuju svaki njegov javni nastup jer ih uvijek iznova iznenadi i izmami, prvo šok, a potom i osmijehe na njihova lica.

Ovako je unazad nekoliko godina govorio Izetbegović. Podsjetimo da Bakir Izetbegović pored toga što je lider SDA, za vrijeme određenih izjava bio je i član Predsjedništva Bosne i Hercegovine.

“Pitanje je da li će ta Zara koja treba da otvori prodavnicu na 3.000 metara kvadratnih uopće doći nakon ovoga”, kazao je Izetbegović u jeku protesta 2014. godine kada je zapaljena zgrada Predsjedništva BiH, a hiljade ljudi bilo na ulicama glavnog grada.

“Naša omladina je nezaposlena, izložena je društvenim zlima, besposlici, alkoholizmu, narkomaniji, gubitku vjere u budućnost. Mladi masovno žele napustiti BiH i to će realizovati oni najsposobniji među njima. Oni čiji ćemo gubitak najviše osjetiti. Evropskim zemljama nedostaju stotine hiljada kvalifikovanih radnika, mladih i zdravih. Evropa će nam dati IPA fondove, ali će nam uzeti ono što je daleko vrednije, u šta smo mi uložili mnogo više. Zato se naši strateški, dugoročni programi moraju usmjeriti na podršku omladini, na raznovrsna ulaganja u mlade ljude, u obrazovanje, sport, kulturu, porodicu, u otvaranje novih firmi i kreiranje novih radnih mjesta“, rekao je Izetbegović, te dodao da SDA mora “stimulisati dio mladih da se vrate na selo, odnosno u široke prostore koje su napustili“.

Na centralnom predizbornom skupu održanom u Zetri Izetbegović je ponosno izašao na binu i umjesto o programu i planovima, uputio emotivnu poruku supruzi: “Želim večeras posebno poselamiti jednu ženu. Svako jutro je poselmim ujutro kao muž. Danas je selamim i čestitam joj kao predsjednik Stranke demokratske akcije. Čestitam ti Sebija..što ste rastjerali lopove i lijenčine i uveli rad, red i disiplinu!”

U kampanji je predsjednik otišao i do Zenice i obratio se na predizbornom skupu. Želeći da odvrati ljude ukoliko imaju u planu da glasaju za Fuada Kasumovića koji je do tada bio kadar SDA, Izetbegović je sa bine poručio: “Onda nezavisni kandidat koji nije bio nezavisan kad mu je trebalo dodjeljivati lokacije za pumpe i slično, kad je pravio bogatstvo, ima nešto da priča protiv stranke koja mu je sve dala.”

Viralna je postala i izjava da je “Općina Centar, možda, važnija od desetak nekih drugih općina”.

“Ja vam obećavam 100.000 radnih mjesta. Vrlo jednostavna ponuda SDA narodu i glasačima. 300.000 glasova za 100.000 radnih mjesta”, kazao je Izetbegović uoči izbora 2014. godine.

Govorio je u nekoliko navrata o skromnom životu koji vodi: “Ja lično, živim vrlo skromno. Hranim se u Predsjedništvu, ali platim sve svoje ručkove. Za jednog predsjednika sam siromašan čovjek. Imam kuću, nemam automobil. Imam parcelu od dva duluma”.

Na pitanje da li zna kako narod živi, odgovorio je: “Znam jer dugo sam živio onako kako narod živi. U ovih šest mjeseci živim s nekih osam hiljada maraka sve skupa.”

No ipak nije ga potresala priča o čovjeku koji je zbog sakupljanja drva završio u zatvoru i nije smatrao da je vrijedan pomena jer, jednostavno, nije izabran u Parlament poput Asima Sarajelića:

“Čovjek koji je dva puta ranjen za ovu zemlju ima pravo da zastupa tu zemlju. Izašao je na izbore, narod mu je dao to pravo.“

“Ranjavan je i čovjek koji je skupljao drva pa je bio u zatvoru”, odgovorila je novinarka.

Izetbegović je na to upitao: ”Da, pa šta je s čovjekom u drvima?”, a novinarka je ponovila da je “bio u zatvoru”.

Na to je Izetbegović kazao kratku viralnu rečenicu: “Ja, i?”.

No, novinarka je bila i dalje uporna i ponovno rekla: ”Čovjek je bio ranjavan i bio je u zatvoru”.

“Da, i je’l zabran u parlament?”, odgovorio je Izetbegović.

Sjetimo se i pojašnjenja koja je davao u periodu kada je Elmedin Konaković napuštao SDA:

“Konaković je trebao da vodi velike projekte, a to što neko nije naplatio parking, što je neko tele u ovom restoranu Beneton donio pa prodao mimo nekih procedura, što nije izdavao fiskalne račune, što je navodno neko uzimao tri posto, to su stvari kojima se trebaju baviti inspekcije, policije, istražni organi, a gospodin Konaković je trebao da fokusira svoju snagu na ono što je važno za ovaj kanton, a ne da olako daje ostavku u SDA”, kazao je Izetbegović.

“Kako komentirate taj odnos, te općenitu praksu izjednačavanja odgovornosti vaše stranke sa odgovornošću SNSD-a i HDZ-a za svaki problem u BiH?”, pitao ga nedavno u intervjuu Faktor.ba.

Predsjednik SDA dao je u krajnju ruku dao tada neobičan odgovor:

“Naoko, ljevičarske stranke su opozicija trojki SDA-HDZ-SNSD, izjednačavaju nas, dižu dreku, napadaju. Realno, one su opozicija i rival samo SDA-u, one su potpuno bezopasne u odnosu na HDZ i SNSD. Oni ne smiju ni “priviriti” na teritorij pod kontrolom Čovića i Dodika. Neće ni pokušati, kao što nisu pokušali ni do sada. Napast će na ono što je odbranjeno i ekonomski unaprijeđeno, na Kanton Sarajevo prije svega. Njih zanima laka borba, dobri budžeti, fotelje. Časna iznimka je Demokratska fronta. Jedina socijaldemoktarska alternativa koja ima potporu i hrvatskom korpusu je ova stranka, oličena u Željku Komšiću, Zlatku Miletiću i Mariju Nenadiću. Časna iznimka je Demokratska fronta. Jedina socijaldemoktarska alternativa koja ima potporu i hrvatskom korpusu je ova stranka, oličena u Željku Komšiću, Zlatku Miletiću i Mariju Nenadiću”.

Odgovor je neobičan iz razloga što je Zlatko Miletić, inače poslanik u Domu naroda PS BiH kao i Izetbegović, napustio DF, a premijer Kantona Sarajevo Mario Nenadić imenovan je kao prijedlog SBB-a.

Sjetimo se i šta misli o svom poltronu Fikretu Prevljaku: “Fikret Prevljak je vodio brigadu, znat će voditi i stranku. Zna s ljudima, nije završio Sorbonu, nije neki intelektualac, ali je čovjek iz naroda.“, a ništa bolje nije govorio ni o ministrici vanjskih poslova BiH Biseri Turković: “U vezi Bisere Turković, kazao je da ima ogromno iskustvo, ali je rekao da očekuje da će joj se desiti i neki gaf, “jer žena je dugo vani”, te da je pogriješila što je komentirala Program reformi.”

O premijeru FBiH Fadilu Novaliću nakon afere “Respiratori”, Izetbegović je rekao da je “vrijedan čovijek, ali da nije nažalost nekakav govornik“.

Doktor Drljević direktno iz Zenice vrlo ozbiljnim upozorenjem zabrinuo građane cijelog kantona

Zoran Milanović ponovo opleo po komšijama: “U BiH se dešavaju užasne stvari”