in ,

Bakir Izetbegović iznenadio: “HDZ i Dragan Čović su nam postavili nevjerovatan uslov, Denis Zvizdić nije na izlaznim vratima SDA”

Bakir Izetbegović, predsjednik SDA u intervjuu za Nezavisne

Od Denisa Zvizdića očekujem da o svim nezadovoljstvima, drugačijim gledanjima, slabostima u SDA prvo razgovara sa mnom ili da to iznese pred organima stranke, pa ako ne postigne ono što mu je cilj, da sa kritikama izađe u javnost, rekao je u pisanom intervjuu za “Nezavisne” Bakir Izetbegović, predsjednik SDA.

“Suviše je truda i vremena Zvizdić uložio u SDA i rukovodstvo stranke je to uvijek cijenilo”, naglasio je Izetbegović, za Nezavisne.

Na upit kako ocjenjuje izborne rezultate SDA na ovogodišnjim lokalnim izborima u BiH, Izetbegović je kazao da je “SDA pobijedila u Bosni i Hercegovini, a izgubila u Sarajevu”.

“Sarajevo se, u stvari, sa ovim izborima svelo u prosjek kakav odranije imaju kantoni sa dominantno bošnjačkim stanovništvom”, naveo je on.

Komentarišući rezultate izbora u Kantonu Sarajevo, Izetbegović je naveo da je “Sarajevo je, naravno, razočarenje”.

“Ali bilo je nerealno zadržati osam od devet načelničkih pozicija u Kantonu Sarajevo u situaciji u kojoj su se četvorica ujedinila protiv jednog. Moraćemo poraditi na jačanju koalicionog kapaciteta SDA i na pozicijama mladih i perspektivnih kadrova u opštinskim i u Kantonalnom odboru SDA KS”.

Priznali ste da ste izgubili u Sarajevu. Da li će zbog toga biti smjena u sarajevskom odboru stranke, na čijem čelu su Fikret Prevljak i Vaša supruga?

“Moja supruga je jedan od pet potpredsjednika Fikretu Prevljaku. Prevljak je ponudio ostavku koju ćemo razmotriti, tako da se ne može govoriti o smjenama. Naravno da kantonalni odbor snosi dio odgovornosti, ali realna odgovornost je na opštinskim odborima. Opštine Novi grad i Vogošća se graniče sa opštinama Novo Sarajevo, odnosno Centar, pa su u Novom Gradu i Vogošći ostvarene pobjede, a u Novom Sarajevu i Centru teški porazi. A sve je to dio kantona Sarajevo”.

Mnogo se posljednjih dana polemiše o istupu Denisa Zvizdića, potpredsjednika SDA. Šta zamjerate Zvizdiću?

“Od Denisa očekujem da o svim nezadovoljstvima, drugačijim gledanjima, slabostima u SDA prvo razgovara sa mnom ili da to iznese pred organima stranke, pa ako ne postigne ono što mu je cilj, da sa kritikama izađe u javnost. Nadam se da će ubuduće biti tako, jer javni nastup traži i javni odgovor, a to nije dobro za stranku”.

Da li je Zvizdić na pragu izlaska iz SDA, odnosno ako ne ode sam, da li ćete ga Vi razriješiti?

“Ne bih rekao da je Zvizdić na pragu izlaska iz SDA, suviše je truda i vremena uložio u nju, i rukovodstvo SDA je to uvijek cijenilo predlažući Zvizdića na najodgovornije pozicije u državnoj strukturi. Mi nećemo razriješiti niti Zvizdića, niti bilo koga u SDA na osnovu javnih nastupa, SDA je demokratska stranka”.

Kada će biti formiran novi sastav Vlade FBiH i ko je kriv što to nije već završen posao, jer izbori su bili prije više od dvije godine?

“HDZ je postavio nevjerovatan uslov kojeg se drži već dvije godine, a može mu se, jer imenovanje mora proći kroz Dom naroda Parlamenta Federacije BiH, gdje HDZ drži sve konce u Klubu Hrvata. HDZ traži da se izmjeni Izborni zakon u skladu sa njihovim zahtjevima kako bi se uspostavila nova vlast na nivou Federacije BiH. Blokiraju izvršenje jasne ustavne i zakonske obaveze povezujući izbor za članove Predsjedništva BiH sa federalnim nivoom. Nevjerovatno”.

Evropska unija zbog Ukrajine produžila sankcije Rusiji

Branislav Borenović o aferi “Ikona”: “Ovo su ozbiljne optužbe iz zvaničnih institucija”