in ,

Bakir Izetbegović: “Ništa neću napraviti bez dogovora sa Željkom Komšićem”

To je dogovor od početka koalicije

Predsjednik SDA Bakir Izetbegović na tradicionalnoj novogodišnjoj pres-konferenciji ove stranke odgovarajući kazao je da neće ništa napraviti bez dogovora sa Komšićem, koalicionim partnerom.

“Mislim da će se morati ići u temeljite promjene koje bi omogućile sve na čemu je insistirala SDA i HDZ, pa čak i DF. Ja neću napraviti ništa bez dogovora sa gospodinom Komšićem, to je dogovor od početka koalicije. I za njega je to prihvatljivo”.

Čović je uvijek optimista i to je dobro, da će se nešto u januaru napraviti ne vjerujem osim ako HDZ i HNS ne prestanu sa blokadama. Ako ćemo ići u formiranje federalne Vlade i ići u ovaj model, onda bi možda mogli krenuti u pravom smijeru”, kazao je na današnjoj konferenciji za medije lider SDA Bakir Izetbegović.

Na pitanje kako komentariše rad Vijeća ministara, Izetbegović je kazao:

“U vezi Vijeća ministara, brojevi sve kazuju. Sva ova bitna pitanja, samo se prisjetiti koliko je dugo stojala oprema koja nam je poklonjena. Jedna indolencija, ali namjerna. Ja bi zamolio ljude iz SNSD da sami sa sobom to rasprave, da prestane tegobna višedecenijska prepirka koja ničemu ne vodi, više ne donosi ni izborni rezultat”, kazao je Izetbegović.

Kaže da sa Čovićem je bilo priče o “dva htijenja” koja treba uskladiti.

“Ja sam sa gospodinom Čovićem govorio o dva htijenja koja treba uskladiti; naša su na onome što su presude Suda za ljudska prava, građanski princip, na liniji presuda Sejdić-Finci. Čović ide na ono: legitimni predstavnici i apelacija Ljubić. Imaju jedno naivno ubjeđenje da se bez ustavnim promjena mogu riještiti ove stvari. Ja ne vidim kako”.

Glavna seizmologinja iz Hrvatske tvrdi: “Slijedi veliki niz potresa, među kojima će biti i jačih”

ČUDO U HRVATSKOJ NAKON ZEMLJOTRESA Vatrogasci četiri sata kopali i izvukli djevojku ispod ruševina