Banjalučanka Berina napisala pismo Dodiku i osramotila i njega i cijelu RS, OVO MORATE PROČITATI

Posljednje Vijesti

Uvjerena sam da ćete, pored zgusnutog državničkog rasporeda, naći vremena da odgovorite meni – jednom običnom smrtniku

Milorad Dodik, predsjedavajući Predsjedništva BiH, prije nekoliko dana je izjavio “Bosna ne funkcioniše, RS je samostalna. Najstabilnije bi bilo kada bi se Srbi objedinili u jednoj perspektivnoj državi Srbiji.”
Na ovu izjavu reagovala je Berina Hadžidedić, Banjalučanka sa adresom u Švicarskoj, poslavši mu pismo.

Sadržaj pisma, koje je na svom blogu objavio Slobodan Vasković, objavljujemo u cjelosti:

“Predsjedniče Dodik,

Pozdrav mojoj i Vašoj Domovini – jednoj i jedinoj Bosni i Hercegovini!

Kao rođena Banjalučanka čija etnička pripadnost nije srpska, zbunjena sam Vašom izjavom, od 15.04. da Banja Luka nije moj grad jer je Vi smatrate isključivo srpskim gradom. Molim Vas da mi ovu izjavu podrobnije pojasnite. Vi ste svjetski čovjek sa mnogo znanja i iskustva, pa ova izjava sigurno ima neko dublje značenje koje je nama, običnim smrtnicima, nedokučivo.

Kao predsjedavajući Predsjedništva države Bosne i Hercegovine, koju kontinuirano javno negirate i opisujete kao nemoguću, pitam se da li i tu državu vidite kao srpsku ili ste svoje opservacije o ekskluzivnom srpstvu ograničili samo na područje bosanskohercegovačke administrativne jedinice – entiteta RS?

Uvjerena sam da ćete, pored zgusnutog državničkog rasporeda, naći vremena da odgovorite meni – jednom običnom smrtniku, svojevrsnom bosanskom uljezu koji Banja Luku smatra i uvijek će smatrati svojim gradom u svojoj državi – Bosni i Hercegovini, te da ćete mi ukazati tu golemu milost da se smijem usuditi tako misliti i osjećati.

Nadam se da će Vaša dobrodušnost i empatija prevagnuti i da ćete mi dati Vaš blagoslov da, ipak, smijem smatrati svoju rodnu Banja Luku i svojim gradom. Neki moji prijatelji iz Sarajeva, glavnog grada Bosne i Hercegovine, smiju se Vašoj današnjoj izjavi i nazivaju Vas ružnim imenima.

Kazala sam im da nije pristojno biti tako bezuman i smijati se predsjedniku svoje rođene države, da treba lijepo zamoliti za Vaše mišljenje, na koje svako ima pravo, pa tako imate i Vi. Težimo slobodnom i demokratskom društvu, zar ne? Zamoliću, dakle, i njih da Vas zamole za milost i odobrenje da Banja Luku, kao i svaki pedalj ove zemlje, svi imamo pravo i obavezu smatrati svojim.
Uvjerena sam, također, da je Vama, kao čovjeku širokih pogleda, stalo do istine i pravde. U tom smislu, pozivam Vas još jednom da uradite sve što možete, kao čovjek, otac, djed i predsjednik države kako biste doprinijeli rasvjetljavanju ubistva mog i Vašeg Banjalučanina, 21-godišnjeg Davida Dragičevića.

Želim Vam dobro zdravlje, uspješan mandat koristan za sve građane BiH i mirnu savjest”, zaključila je Berina Hadžidedić.

Leave your vote