Bariša Čolak poručio: Bošnjaci to vam neće proći, šta ćete dalje?

Vijesti

Duboko sam uvjeren da Prijedlog zakona o izbornim jedinicama i mandatu Parlamenta FBiH ne može proći Dom naroda, izjavio je danas u Mostaru voditelj Odjela za ustavno-pravna pitanja Glavnog vijeća (GV) HNS-a BiH i dopredsjedavajući Doma naroda u Parlamentu BiH Bariša Čolak.

To su sigurno pitanja od vitalnog interesa za svaki narod, a u ovom slučaju posebno za hrvatski narod u BiH. Postavlja se pitanje – šta dalje? Mi ovaj problem moramo riješiti. Kako ćemo nakon provedbe izbora formirati vlast? Šta ćemo sa domovima naroda na federalnoj i državnoj razini? – zapitao se Čolak.

Kako je naveo, ovakav “pokušaj pet bošnjačkih stranaka ne samo da ne vodi rješenju, već i potpuno ignorira odluku Ustavnog suda, jer se ona pokušava provesti na sasvim drugoj razini”.

– Ustavni sud je Parlamentarnoj skupštini BiH naložio da u roku od šest mjeseci neustavne odredbe Izbornog zakona zamijeni ustavnim. I sve je to našim partnerima u vlasti poznato, ali oni na tome pokušavaju napraviti nešto što nije moguće i prikazati zapravo da je problem u HDZ-u, odnosno strankama HNS-a – ističe Čolak.

Ponavlja da se rješenje mora tražiti u okviru odluke Ustavnog suda BiH.

– Ne znam kad će to našim partnerima u vlasti postati jasno, ali što prije – to bolje. Jer oni na ovaj način zaista zanemaruju temeljni princip demokracije – pravo na demokratsko odlučivanje legitimnim političkim predstavljanjem, što je i Ustavni sud vrlo jasno rekao – potcrtava Čolak.

A to legitimno političko predstavljanje, nastavlja, mora biti utemeljeno na demokratskom izboru onog koga predstavlja i čije interese zastupa.

– Moramo vjerovati i nadati se da će ipak do nekakvog rješenja doći, ali sasvim je jasno da na temelju ovakvih prijedloga do tog rješenja ne može doći. Duboko sam uvjeren da će ovo ostati samo na pokušaju i da neće doći do usvajanja ovakvih rješenja na Domu naroda – zaključuje Čolak.

Leave your vote

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.