in

Bez dlake na jeziku: Ćiro Blažević ima poruku za navijače koji skandiraju “Nož, žica, Srebrenica”

Hrvatska je svojom igrom stekla ogromne simpatije neutralnih navijača širom svijeta.

U Bosni i Hercegovin također je mnogo onih koji su se radovali uspjehu naših zapadnih komšija. No, nije u našoj zemlji sinoć baš proteklo sve u slavljeničkom tonu, posebno u Hercegovini.

Naime, Hercegovci su još jednom pali na ispitu. Navijači iz ovog dijela BiH euforično su slavili pobjedu Hrvatske i u tome nema ništa sporno, svako ima pravo izbora za koga će navijati. Ali, u toj euforiji, orgijalo se u Širokom Brijegu, Mostaru… Navijači u kockastim dresovima pjevali su “o mostovima i tzv. Herceg-Bosni”, a jedan dječak skandirao je “Nož, žica, Srebrenica”.

Šokantni snimci sa ulica hercegovačkih gradova preplavili su društvene mreže, a došli su i do legendarnog Miroslava Ćire Blaževića. On je za naš portal prokomentarisao dešavanja iz Širokog Brijega i Mostara.

“Tužan sam zbog vrijeđanja BiH i stvari u koje se ne smije dirati. Jučer je trebao biti divan dan, trebalo se radovati i uživati u velikom rezultatu. No, kod nas izgleda ne može ništa proći bez svađa i politiziranja. Krajnje je vrijeme da se prestanemo svađati i da se neodgovorni pojedinci urazume. Moramo žvijeti zajedno i voljeti bližnjeg svog”, kazao je za Sport centar Blažević.

Potom je zamolio da pređemo na vedriju temu, na historijski uspjeh Vatreni.

“Vidio sam jednu odlučnost, jednu spremnost. Vjerujte, sada ne postoji nijedan čošak na zemaljskoj kugli da ne zna za Hrvatsku. To samo sport može uraditi. Hrvatska se borila i zaslužila je prolaz, sada čekamo Francuze. Ali, ovo sad je već ogroman podvig”, kazao je Blažević.

Hrvati su izgleda pretplaćeni da ih Bosanci i Hercegovci predvode do velikih rezultata. Blažević je Hrvatsku odveo 1998. godine na SP-u u Francuskoj do trećeg mjesta, a Livnjak Zlatko Dalić otišao je korak dalje i odveo Hrvate u finale.

“Dalić me oduševio svojom skromnošću, poniznošću. On je pravi livanjski vuk koji ništa ne ostavlja slučaju. Bez njega bi Hrvatska teško napravila ovaj podvig”, zaključio je Blažević.

Užas u Mostaru: Razbojnici upali u kuću efendije, detalji slučaja uznemirili javnost

Gradonačelnik Širokog Brijega progovorio o navijačima koji su vrijeđali BiH