in

BiH i Balkan dobili 9 milijardi eura pomoći, ali ima jedan uslov…

Evropska komisija planira u zemlje zapadnog Balkana uložiti devet milijardi eura, a zauzvrat traži reforme i posvećenost političara

Evropski komesar za proširenje Oliver Varhelyi je jučerašnjim dolaskom u Skoplje počeo posjetu zemljama regije u kojima predstavlja Ekonomski i investicioni plan za zapadni Balkan. Prema tom planu, Evropska komisija namjerava u narednih 4-5 godina da u ovaj dio Evrope uloži devet milijardi eura.

Smisleni plan

U deset investicionih sektora podijeljena su ulaganja u saobraćajnice, energetiku, zaštitu životne sredine, mala i srednja preduzeća i digitalizaciju, a poseban program namijenjen je mladima. Do 2024. planiran je završetak ili napredak u obnovi glavnih saobraćajnih veza na trasi sjever-jug. Očekuje se da će biti završene tri četvrtine tog koridora. Autoput će povezivati glavne gradove centrale Evrope preko Sarajeva sa lukom Ploče na jadranskoj obali – koridor 5c. U planu je i modernizacija puta između Sarajeva i Podgorice te izgradnja puteva u BiH, kako bismo se bolje povezali sa susjedima. Varhelyi kaže da je jedan od prioriteta Komisije rad na ubrzavanju reformi.

– Izuzetan je izazov za sve zapadnobalkanske zemlje da se privredno oporave poslije Covida. Na samitu u Zagrebu čuli smo opredjeljenja zemalja da žele da donesemo smisleni plan. To je plan koji treba da omogući privredni oporavak, poboljša regionalnu saradnju i približavanje EU. Imamo devet milijardi eura opredijeljenih za to, za deset osnovnih nosećih inicijativa, plus još jedan paket za ekonomske investicije, što treba da dovede do značajnih promjena. Ključne oblasti su održiv prijevoz – transport, klima, ali je infrastruktura kao preduslov. Moramo da povežemo region sa Evropom mnogo bolje, da povežemo region međusobno, zato smo odlučili da isplaniramo povezivanje svih prijestonica putnom i željezničkom mrežom. Ove veze bi trebalo da posluže za ubrzavanje privrednih veza, kako kroz neposrednu trgovinu, tako i kroz investicije koje će biti privučene u region, kaže Varhelyi dodajući da su reforme preduslov.

Tu misli na vladavinu prava, pouzdano pravosuđe i poresku politiku, što okruženje čini interesantnim za investitore. O ovom planu bilo je riječi na jučerašnjem sastanku na kojem je Johann Sattler, šef Delegacije EU u BiH, uručio izvještaj o napretku BiH predsjedavajućem i članu Predsjedništva BiH Šefiku Džaferoviću i Miloradu Dodiku. Dodik je kazao da se još ne zna koliko će novca pripasti BiH, ali smatra da će to biti politički uslovljeno. Ranije je kazao da je tokom posjete Bruxellesu došlo do neugodnosti, jer neki od projekata nisu imali svu dokumentaciju.

Pruga Doboj – Tuzla

– Za dio projekata iz FBiH imali smo samo nazive, nismo okvire. RS je dostavio svu potrebnu dokumentaciju. Očigledno neće biti svih deset projekata, ali to su koridor 5c, projekti digitalizacije. Četiri projekta su iz RS-a, pet iz FBiH i jedan zajednički, rekonstrukcija pruge Doboj – Tuzla, kaže Dodik.

U Direkciji za evropske integracije kažu za Oslobođenje “da sve navedeno u planu zahtijeva snažnu predanost država zapadnog Balkana u provođenju reformi, koje uključuju vladavinu prava, ekonomsko upravljanje i javnu upravu, te produbljivanje regionalne ekonomske integracije i razvoj zajedničkog regionalnog tržišta”.

Ima 36 godina, čeka 11. dijete, ali želi još da rađa! Mjesečno na hranu troše 1000 eura, a evo zašto jednom godišnje izlaze vani!

Facebook briše pageve u Bosni i Hercegovini: Najžešća borba protiv lažnih vijesti do sada