in

BiH naredne godine dobija kandidatski status, ali pod jednim uslovom

Paket ekonomske podrške podržat će infrastrukturu, energetski i ekološki razvoj cijelog Zapadnog Balkana

BiH naredne godine može očekivati da dobije kandidatski status, ali pod uslovom da nastavi ispunjavati postavljene obaveze, izjavio je predsjedavajući Predsjedništva BiH Šefik Džaferović po okončanju službene posjete Bruxellesu.

Prema njegovim riječima, Evropska komisija će naredne sedmice objaviti dva izvještaja, jedan o proširenju i drugi o paketu ekonomske pomoći zapadnom Balkanu.

– Kada je u pitanju proširenje EU, kazano je da je BiH napravila značajne iskorake u realizaciji 14 prioriteta Evropske komisije i da trebamo nastaviti predano raditi na tim obavezama. Kada govorimo o paketu ekonomske podrške, bit će prestavljen od strane evropskog komesara za susjedsku politiku. Podržat će infrastrukturu, energetski i ekološki razvoj cijelog Zapadnog Balkana, a koji se odnosi i na BiH, dodao je Džaferović.

Jedno od pitanja o kojem se razovaralo su ilegalne migracije. Džaferović je napomenuo kako je EU pripremila novi plan za suočavanje sa migrantskom krizom koji bi trebao pomoći smanjenju broja migranata u BiH.

U Bruxellesu je ragovarano i o ideji formiranja takozvanog “malog Schengena”, koji bi podrazumijevao slobono kretanje ljudi, roba, kapitala i usluga.

– To je nešto što će biti standardizirano pravilima EU i to nije zamjena za put ka EU, već priprema za članstvo u Evropskoj uniji. Predsjedništvo BiH je pozdravilo tu inicijativu, ali konačna odluka će biti na svim institucijama BiH, napomenuo je Džaferović.

Prema riječima člana Predsjedništva BiH Željka Komšića, sastanci koji su održani bili su dobri.

– Zadovoljan sam današnjim danom, sastanci su bili zaista dobri, posebno sa komesarom Varhelyijem. Moram reći da sam zadovoljan sastancima, ali i atmosferom koja je vladala na sastancima, rekao je Komšić.

Član Predsjedništva BiH Milorad Dodik je istakao kako će programom ekonomske pomoći zapadnom Balkanu EU podržati realizaciju 18 projekata. Također, osvrnuo se i na dio razgovora u vezi sa migrantskom krizom.

– Pričali smo o tome da migranti treba da se zadrže na granicama i da se izbace svi koji ne treba da budu tu. To je jedini način na koji možemo poslati jasnu poruku da nećemo trpiti dolazak migranata, kao u prošlosti što smo, smatra Dodik.

Govoreći o formiranju “malog Schengena” Dodik je istakao kako su tri člana Predsjedništva to pitanje “raščistili”.

Uhvatili je: Direktorica bolnice Konjic sama sebi povećavala platu do čak 6.500 KM

Zvizdić razočaran: Kako uvesti kazne za nenošenje maski