in

Bill Gates donirao novih 70 miliona dolara za razvoj i distribuciju vakcine protiv COVID-19: “Čeka nas još dug put”

Udruga Billa i Melinde Gates zauzela je prvo mjesto u glabalnim naporima za distribucijom vakcine protiv COVID-19 doniranjem svježih 70 miliona dolara za razvoj i distribuciju vakcine, stoji u njihovoj objavi za medije.

Udruga Gatesovih donatora i Pfizerovo cjepivo, koje je u prvim rezultatima kliničkih testiranja pokazalo 90-postotnu učinkovitost.

Njihova najnovija donacija od 50 miliona dolara išla je prema COVAX-u, međunarodnoj inicijativi koja nastoji osigurati da 92 zemlje s niskim i srednjim primanjima imaju pristup eksperimentalnim cjepivima. Preostalih 20 miliona dolara donirali su Koaliciji za epidemiološku spremnost (CEPI), koja bi trebala pokrenuti razvoj dodatne serije obećavajućih kandidata cjepiva.

Bill Gates donedavno je ulagao najveće napore zagovarajući da se cjepivo protiv novog koronavirusa razvije što je prije moguće, no odnedavno se zaklada njega i njegove supruge uvelike koncentrirala na razvoj druge generacije cjepiva protiv COVID-19, a Gates tvrdi da će ta druga generacija cjepiva imati veći potencijal za masovnu proizvodnju, temperaturnu stabilnost i jeftiniju proizvodnju.

Gates je u četvrtak istaknuo da je do druge generacije cjepiva još dug put, no još je u oktobru sugerisao da bi se bogate zemlje mogle vratiti u normalu do kraja 2021. godine.

Izvršni direktor Udruge Mark Suzman slaže se procjenom Billa Gatesa da je svijet još daleko od povratka u normalu. Za okončanje ove pandemije bit će potreban najveći napor u javnom zdravstvu u historiji, ističe.

Kritičari Billa Gatesa optužuju njega i njegovu zakladu da koristi zemlje trećeg svijeta kao pokusne kuniće za eksperimentiranje.

Bill Gates još je u septembru rekao da će Pfizer biti prva farmaceutska kompanija koja će zatražiti hitno odobrenje FDA za svoje cjepivo, a sad je već naširoko poznata vijest da je Pfizerovo cjepivo u prvim rezultatima kliničkih testiranja pokazalo izrazito visokih 90 posto učinkovitosti. Udruga Gatesovih izdašno finansira i Pfizer.

I Sloba Radanović “Knindžin” ljubitelj: Objavljen snimak na kojem folker pjeva njegovu pjesmu!

Neobično lice Sarajeva: Ko je zanosna Sudanka sa bosanskom adresom?