in ,

Bivši ministar vanjskih poslova Srbije o aferi “Ikona”: “Ovo je vrhunska brljotina!”

Vuk Jeremić žestoko reagovao

VUK JEREMIC

Bivši ministar vanjskih poslova Srbije i predsjednik Narodne stranke Vuk Jeremić osvrnuo se na aktualnu “aferu Ikona” koju je objavio naš portal, a koja govori kako je poklonjena ikona ruskom ministru ukradena u Ukrajini.

Nije tajna da sam nekada bio u dobrim odnosima sa Miloradom Dodikom, kaže na početku svom obraćanja na Facebooku Jeremić.

“Dok sam obavljao dužnost ministra vanjskih poslova Srbije, u nekoliko navrata sam ga zadužio i trpio brojne kritike zbog bliskosti sa njim – u Beogradu i u inostranstvu. Ne žalim zbog toga, to je bila moja obaveza. Od prije nekoliko godina više ne dobijam pozive na svečanosti povodom Dana Republike Srpske, a on je prestao da mi odgovara na pozive i poruke. Bilo mi je jasno da je zarad bliskosti sa Aleksandrom Vučićem odlučio da sa mnom prekine kontakt”, kaže on.

Razočarao me je, ali sam pokušao da za to nađem opravdanje u Vučićevoj brutalnoj isključivosti i imperativu za Republiku Srpsku da ima dobre odnose sa vlastima u Beogradu, dodaje te navodi kako je iz poštovanja prema nekadašnjem prijateljstvu, izbegavao da Dodika kritikujem za njegove greške i ispade, koji su počeli da bivaju sve učestaliji i kardinalniji.

“Ovo međutim ne mogu da oćutim, jer sam zaprepašćen blamažom koju je dozvolio sebi, a preko sebe i cijelom našem narodu. Naravno, riječ je o skandalu u vezi sa skupocjenom pravoslavnom ikonom koju je prije nekoliko dana uručio kao službeni poklon Sergeju Lavrovu tokom njegove zvanične posjete BiH”, piše Jeremiće.

“VRHUNSKA BRLJOTINA”

Nema dileme je da je ikona pribavljena na problematičan način – ne bi se ruska diplomatija odlučila bez ozbiljne provere da se od nekog bliskog Moskvi (a Dodik to jeste) tako nedvosmisleno distancira i opere ruke, nastavlja on.

“Da je neko smišljao kako da jednim potezom podvali i Dodiku i Lavrovu, usmjeri pažnju međunarodne javnosti na probleme u domenu vladavine prava u Republici Srpskoj i Donbasu, kompromituje odnos kanonskih pravoslavnih crkava i države, doda vjetar u leđa obnovljenim apelima za reviziju Dejtona i dovede u izuzetno neprijatnu situaciju tradicionalnog saveznika, teško je mogao da se doseti ovoga. Neću se pridružiti zahtevima za Dodikovu ostavku. Zbog specifičnosti izbornog sistema i zakona BiH, kao i aktuelnih okolnosti, ne mislim da bi to u ovom trenutku bilo u našem nacionalnom interesu”, kaže on.

Ali da je ovo vrhunska brljotina – jeste, nastavio je, i za nju neko mora da odgovara.

“To podrazumijeva da se neko visoko u hijerarhiji vlasti transparentno suoči sa konsekvencama i nađe na udaru zakona. Sve manje od toga bi bilo poniženje za Republiku Srpsku, nedostojno našeg naroda i historijskih veza koje imamo sa Rusijom”, zaključio je Vuk Jeremić.

Džanan Musa

Iduća dva dana ključna za karijeru Džanana Muse

Stigli su prvi nezvanični rezultati izbora u Mostaru!