in ,

BOLNIČKA RASKOŠ: Pogledajte kako izgleda predsjednički apartman u kojem se liječi Donald Trump

Donald Trump prebačen je sinoć u vojnu bolnicu “Walter Reed”, a na raspolaganju će mu, osim najboljih ljekara u zemlji, biti i raskošni predsjednički apartman.

Presjednik Trump hospitaliziran je u vojnoj bolnici “Walter Reed”, gdje će biti u rukama oko sedam hiljada članova osoblja, uključujući neke od najboljih ljekara u SAD-u. Trump će boraviti u predsjedničkom apartmanu, koji je poznat pod nazivom odjel 71, a rezerviran je za visoko rangirana vojna lica i članove predsjedničkog kabineta.

Objavljene su fotografije američkog predsjednika kako napušta Bijelu kuću i ulazi u helikopter koji će ga odvesti u bolnicu. Hodao je bez ičije pomoći, nosio je masku za lice i nije razgovarao s novinarima.

Trumpovi pomoćnici nosili su sa sobom i crnu kožnu aktovku, prozvanu “football”, koja sadrži sve što je potrebno kako bi predsjednik mogao odobriti nuklearni napad kada se nalazi izvan zapovjednih centara. Aktovka prati Trumpa gdje god on ide, a u njoj se nalazi knjiga od 74 stranice koja sadrži informacije o nuklearnim opcijama, zatim još jedna knjiga od 10 stranica gdje se nalaze informacije o potencijalnim skloništima za predsjednika u slučaju nuklearnog napada. Također, koverta sadrži i 10 stranica uputa o tome kako upravljati “hitnim sistemom prijenosa” (EBS), kao i indeks karticu sa šiframa za autentifikaciju. Ponekad se može vidjeti i antena koja viri iz aktovke, što sugerira da unutra postoji i komunikacijska oprema.

Saopćenja koja dolaze iz Bijele kuće, za sada su pozitivnog karaktera.

“S radošću vam mogu objaviti da je predsjednik vrlo dobro i nije mu potreban dopunski kisik. U konsultaciji sa specijalistima, odlučili smo započeti terapiju ‘remdesivirom’ i predsjednik je primio prvu dozu te se udobno odmara”, napisao je dr. Sean Conley u saopćenju koje je objavila Bijela kuća.

“Remdesivir”, koji je prvenstveno namijenjen liječenju ebole, pokazao se efikasnim u borbi protiv koronavirusa, odnosno u skraćivanju perioda oporavka oboljelih od Covida-19.

 

Po dolasku u bolnicu “Walter Reed”, predsjednik Donald Trump uputio je preko Twittera poruku da mu je dobro. “Ide dobro, mislim. Hvala svima. Volim vas”, objavio je Trump.

Američki predsjednik u petak je, 17 sati nakon što je objavljeno da je pozitivan na Covid-19, prebačen helikopterom u vojnu bolnicu “Walter Reed” (Bethesda, Maryland) na liječenje. Prethodno je objavio videoporuku od 18 sekundi, koja je snimljena u Bijeloj kući. “Idem u bolnicu ‘Walter Reed’. Mislim da sam vrlo dobro, ali moramo biti sigurni da će sve biti uredu”, kazao je Trump u videoporuci, koju je objavio stojeći, obučen u tamno odijelo s plavom kravatom.

“Zbog predostrožnosti te na preporuku njegovog ljekara i medicinskih stručnjaka, predsjednik Trump će u sljedećih nekoliko dana svoj posao obavljati iz predsjedničkog ureda u bolnici ‘Walter Reed'”, saopćila je Kayleigh McEnany.

Neimenovani službenik Bijele kuće kazao je za novinsku agenciju Reuters da predsjednik Trump nije prenio ovlaštenja na potpredsjednika Mikea Pencea, koji je u petak bio negativan na testu na koronavirus, kao i predsjednica Zastupničkog doma američkog Kongresa Nancy Pelosi, koja je treća u liniji sukcesije, iza potpredsjednika Pencea.

Bošnjak Elvir Klempić jedan od najvažnijih ljudi u kampanji Joea Bidena: Užasne mu stvari rade

Umrla je Nura Alispahić, majka kojoj su dva sina ubijena