in

Bosanac Edhem Čustović održao predavanje na West Pointu

Edhem Čustović
Edhem Čustović

Jedna od najvećih časti moje karijere! Imao sam zadovoljstvo što sam pozvan kao prvi bosanskohercegovački predstavnik da održim predavanje na najprestižnijoj liderskoj instituciji u svijetu, West Point – Vojna akademija SAD-a.

Piše: Edhem Eddie Čustović, BHDijaspora.net

Razgovarao sam sa profesorima, oficirima i kadetima inženjerstva i računovodstva na temu “Post-ratni ekonomski razvoj kroz inženjering, inovacije i preduzetništvo” – studija slučaja Bosne i Hercegovine. Upoznao sam publiku sa svojom životnom pričom, svojim labom (LIEF), Global Innovation Programom i načinom prenošenja najboljih praksi u Bosnu i Hercegovinu kroz IEEE & Projekat zapošljavanja mladih – YEP Innovation Nation & IEEE BiH Student i Young Professional Congress.

Prezentacija je takođe oslikala sliku trenutnog statusa u mojoj domovini i moju misiju ujedinjenja svih mladih ljudi kako bi stvorili prosperitetnu budućnost. Moja vizija za transformaciju zemlje zasniva se na snažnoj obrazovnoj osnovi, inovativnom razmišljanju, snažnom razvoju liderstva, preuzimanju odgovornosti i kalkulisanom riziku, integraciji od 2 miliona + snažnoj i uticajnoj dijaspori Bosne i Hercegovine.

Od vojne akademije na West Pointu možemo puno toga naučiti, ali riječi koje ostaju samnom do kraja zivota dolaze iz njihovog službenog motoa “Dužnost, čast, zemlja” i oni ne diskriminiraju vašu etničku pripadnost, religiju ili lične vrijednosti. Želim iskreno zahvaliti svom prijatelju, kolegi i mentoru pukovniku prof. Barry L. Shoopu za pružanje ove izvrsne prilike. “Želim da budem dio riješenja. Želim biti lider koji omogućava drugima da uspiju.”

Ovo je za sve moje ljude, sve Bosance i Hercegovce koji se bore za bolju budućnost. Ko to kaže da nemamo uticaja širom svijeta? Ko to kaže da ne možemo postići ono što želimo? Tu sam da vas uvjerim u sve mogućnosti.

Foto: Nova sjajna akcija Bošnjaka u Njemačkoj

Foto: Nova sjajna akcija Bošnjaka u Njemačkoj

Pogledajte kako se doktor koji je otjeran s KCUS-a osvetio Sebiji Izetbegović