in ,

Bošnjaci u Njemačkoj: Djeca, najmirisniji buket našeg džematskog podmlatka

Bošnjaci u Njemačkoj: Djeca, najmirisniji buket našeg džematskog podmlatka
Bošnjaci u Njemačkoj: Djeca, najmirisniji buket našeg džematskog podmlatka

U nedjelju 11. marta, 2018. godine, u prostorijama Džemata Tuttlingen održano je takmičenje polaznika vjerske pouke džemata sa područja Medžlisa Stuttgart. Ovaj Medžlis obuhvata 19 bošnjačkih džemata i na ovogodišnje takmičenje odazvalo se 13 džemata. I naš Džemat Mannheim imao je svoja dva predstavnika u kategoriji takmičara starosne dobi od 12 do 16 godina, saopšteno je iz Mannheima.

Za kategoriju učenje Kur’ani-Kerima predstavnik je bio Senad Kukeljević, a u kategoriji Test znanja iz ilmihala predstavljala nas je Neira Subašić. Takmičari su se pojavili u pratnji našeg doskorašnjeg imama Ishak ef Aleševića koji je i Predsjednik Medžlisa Stuttgart, i jednog roditelja Vernesa Subašić koji je bio na usluzi prevoznika i pratioca.

Nakon obavljenog sabbahskog namaza u našem Mesdžidu i nakon dove koju je za takmičare i pratnju Allahu džellešanuhu uputio hafiz ef Midhat Beganović otputovali su u Tuttlingen. U Tuttlingenu u kojem je tradicionalno vrlo susretljiv i ljubazan džemat primljeni smo sa velikom pažnjom. Ovo je bila prava smotra islamskog podmlatka koja je ličila na najljepši buket pupoljaka i ruža iz naših džemata. Nakon prijave i zajedničkog doručka otpočelo je takmičenje.

Ulogu moderatora vršio je mladi imam iz Karlsruhea Amel ef Hadžić. Ostali imami bili su zaduženi za testove i ocjenu učenja Kur’ani-Kerima. U uvodnom dijelu, na samom otvaranju, imam ef Alešević rekao je da su danas pobjednici svi skupa i djeca naša, i plemeniti roditelji i vrijedni imami jer su učinili ono najvrijednije, a to je da smo danas na ovom mjestu zajedno i da pokazujemo ljubav i odanost Allahu Uzvišenom. Najmlađi, većinom oni od sedam do devet godina pokazivali su znanje iz ilmihala odgovarajući na izvučena pitanja.

Opomena onima koji ne učestvuju

U isto vrijeme u odvojenim prostorijama bio je sat popunjavanja testova iz ilmihala za viši uzrast. U kategoriji učenje Kur’ani Kerima takmičili su se najprije polaznici mlađeg, a potom polaznici starijeg uzrasta iz učenja Kur’ana gledajući, i sureta napamet, dok je za stariji uzrast bilo i ašere po vlastitom odabiru kandidata. Nakon obavljenih svih takmičenja zajednički smo klanjali podne-namaz koji je predvodio Muftija ef Pašo Fetić koji se skupu obratio biranim riječima podvukavši naše emanete – obaveze i zadaće koje smo na sebe preuzeli kao ljudska bića najprije, potom kao muslimani, pa muslimani izvan Domovine koji su zaduženi i da se odupru asimilaciji i da ne samo nauče vjeru, nego i da je sačuvaju, zatim kao roditelji koji su zaduženi da prenesu emanete, te kao Bošnjaci koji moraju da se očuvaju prenoseći ljubav prema Domovini, prema jeziku, kulturi, običajima.

Zadaće su svakako velike koje nas tjeraju na rad i prisiljavaju nas na ozbiljnost. Na kraju, pohvalio je sve džemate koji se redovito odazivaju na takmičenja, a jedan od njih je i naš džemat koji niti i jednu godinu nije izostao sa takmičenja. Za zabrinutošću je naglasio da ima jedan mali broj džemata koji ne učestvuju na takmičenjima i koje u ovom smislu valja opominjati.

Poslije obraćanja Muftije ef pročitani su rezultati i dodijeljena priznanja. Naša takmičarka Neira osvojila je dobro četvrto mjesto i treće joj je izmaklo gotovo za nijansu dok je takmičar Senad osvojio treće mjesto. Našim takmičarima čestitamo. Posebno Senadu koji prolazi u savezni nivo takmičenja i kojem predstoje ovih dana dobre pripreme. Posebna zahvala svim roditeljima koji šalju svoju djecu u naš mekteb. Za narednu godinu, inšallah, kako nam je naš Hafiz ef obećao bit će pripremljena četiri takmičara, saopšteno je iz Džemata Mannheim.

Dva Semira prave dernek godine u Australiji

Dva Semira prave dernek godine u Australiji

Druženje Bosanki i Hercegovki u Londonu

Druženje Bosanki i Hercegovki u Londonu