in ,

Brisel: Bosanci i Hercegovci organizovali radni doručak pobodom Nove hidžretske godine

Brisel: Bosanci i Hercegovci organizovali radni doručak
Brisel: Bosanci i Hercegovci organizovali radni doručak

Jučer je Predstavništvo IZ u BiH pri Evropskoj uniji u Briselu organiziralo radni doručak povodom Nove 1439. hidžretske godine. Doručku su prisustvovali članovi Europskog parlamenta, funkcioneri Europske komisije i Ministarstva vanjskih poslova EU-e (EEAS) i predstavnici drugih vjerskih zajednica koje djeluju pri Europskoj uniji, kao i druge zvanice s kojima Predstavništvo održava redovne kontakte.

Među zvanicama su bili zastupnici Europskog parlamenta: gosp. Ivan Jakovčić, gosp. Jasenko Selimović, gosp. Jozo Radoš i gosp. Dan Preda, izvjestitelj u Europskom parlamentu za Bosnu i Hercegovinu.

Na radnom doručku prisutnima su se obratili Razim Čolić, direktor Uprave za vanjske poslove i dijasporu, Muhamed Jusić, savjetnik Reisu-l-uleme za medije i Senaid Kobilica, šef Predstavništva IZ-e pri Europskoj uniji.

Zvanice su ovom prilikom informirane o aktivnostima Islamske zajednice i saradnji sa institucijama Europske unije. Poseban je akcenat stavljen na mogućnosti obrazovanja vjerskih kadrova europskih muslimana na Fakultetu islamskih nauka.

Predstavljene su aktivnosti Islamske zajednice na polju suzbijanja nasilnog ekstremizma, kao i poteškoće s kojima se Islamska zajednica susreće u radu nakon neodgovornih izjava nekih političara iz bližeg bosanskohercegovačkog okruženja. Istaknuto je da takve izjave ne pomažu ovim naporima Islamske zajednice, nego dodatno kompliciraju ukupnu situaciju.

Zvanice su pokazale razumijevanje za napore Islamske zajednice i iskazale spremnost za dalju saradnju i svakojaku pomoć u prevazilaženju poteškoća i izazova, saopštava Islamska zajednica BiH.

Dodikov bijeg?

Objavljeni svi detalji saobraćajne nesreće Milorada Dodika: Pokušaj atentata?

Sastanak muftije IZBNJ sa predsjednicima Medžlisa Frankfurt i Stuttgart

Sastanak muftije IZBNJ sa predsjednicima Medžlisa Frankfurt i Stuttgart