in , , ,

BURE BARUTA NA BLISKOM ISTOKU Saudijska Arabija pokrenula potpuni trgovinski rat protiv Turske

Predsjednik Privredne komore Ajlan al-Ajlan pozvao na bojkot „svega turskog“

Potpuni trgovinski rat pokrenula je najmoćnija arapska država Saudijska Arabija protiv svoje najveće konkurentice za utjecaj na Bliskom istoku i u islamskom svijetu uopće – Turske – piše geopolitika.

Predsjednik Privredne komore Saudijske Arabije Ajlan al-Ajlan pozvao na bojkot „svega turskog“, uvoza iz te zemlje, dok je „obavezom svakoga Saudijca, kompanija i potrošača“ nazvao prekid bilo kakvih veza s Turskom u sferi investicija i turizma.

Ovaj poziv na bojkot uslijedio je nakon što je turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan 1. oktobra u turskom parlamentu izjavio kako su pojedine zemlje Perzijskog zaljeva „nanišanile“ Tursku i „provode politiku destabilizacije bliskoistočne regije“ (info, Al-Arabiya).

Erdogan je kazao kako „ne treba zaboraviti, kako te zemlje još do jučer nisu postojale i, vjerovatno, neće postojati sutra“. „Međutim, mi nastavljamo držati naš stijeg u toj regiji zauvijek, uz dozvolu Allaha“, kazao je turski predsjednik.

Ako se odluka saudijske Privredne komore bude provodila u potpunosti, to će pogoditi hiljade turskih izvoznika i to u vrijeme kada je gospodarstvo te zemlje u teškom stanju, navodi Al-Arabiya.

Podsjećamo: još krajem prošloga mjeseca na snagu je stupila odluka saudijske vlade o zabrani uvoza turskih proizvoda (očito je ona i bila povod za spomenutu oštru Erdoganovu reakciju, op. GN.). Turski medij Cumhuriyet je 27. septembra napisao kako je još prošle godine Rijad naredio neformalni embargo za turske proizvode, poput tekstila i proizvoda s kratkim rokom trajanja, dok su na svojim granicama Saudijci držali stotine turskih kamiona i tisuće turskih pošiljki u svojim zračnim lukama. Oni su propušteni tek na intervenciju turske diplomacije.

Međutim, sada je zabrana donijeta službeno i nikakva diplomatija, barem za sada, neće je moći spriječiti.

(geopolitika)

Sebija Izetbegović sve priznala: “Ja ne znam koji su Fikretovi, ovo su Mindray”

Potpuni preokret: Sarajevski aerodrom više nije najprometniji u BiH!