in , ,

Ćamil Duraković potpuno otvoreno i bez imalo uvijanja poručio: “Javnost treba da zna gdje su bošnjački odbornici bili danas”

Čamil Duraković se obratio javnosti.

Čamil Duraković se obratio javnosti.

Odbornici bošnjačke nacionalnosti danas nisu prisustvovali Komemorativnoj sjednici Skupštine Općine Srebrenica.

Zamišljeno je da se ovom sjednicom oda počast žrtvama rata i bošnjačke i srpske nacionalnosti, ali to nije bilo prihvatljivo svim lokalnim vijećnicima. Predsjednik Skupštine Ćamil Duraković je obrazložio zašto odbornici bošnjačke nacionalnosti nisu prisustvovali Komemorativnoj sjednici.

“Javnost treba da zna gdje su bošnjački odbornici bili danas, kada je planirana Komemorativna sjednica Skupštine Općine Srebrenica (…)

Svjedoci smo da se proteklih godina intenzivira sistemsko negiranje i relativiziranje genocida nad Bošnjacima, da se naše žrtve vrijeđaju, da se istina iskrivljuje, a mi živi se ponižavamo na način da nas je srpska većina u Skupštini preglasala donijevši nekakvu rezoluciju koja, štaviše, nije imala za cilj odati počast žrtvama, već ih kompromituje samo da bi se umanjila bošnjačke žrtve”, istakao je Duraković.

Za potpredsjednika Skupštine Radomira Pavlovića (SNSD), koji je sazvao sjednicu, je nedolazak ovih odbornika pokazatelj “necivilizacijskog odnosa prema žrtvama”. Pozvao ih je da prisustvuju ovoj sjednici.

Podsjećamo, u Srebrenici će sutra biti obilježeno 26 godina od genocida u kojem je ubijeno više od 8.000 ljudi, piše klix.

“Žene u crnom” uputile jake poruke iz Beograda: “Zahtjevamo da država Srbija poštuje odluke međunarodnih sudova i sudski utvrđeni činjenice”

Kosovska zastupnica Duda Balje zajedno sa saradnicima u Peći otkrila spomen ploču u čast žrtava genocida u Srebrenici