in ,

Centralna izborna komisija BiH novčano kaznila Dodika zbog prijetnji Davoru Dragičeviću!

Centralna izborna komisija BiH na današnjoj sjednici kaznila je predsjednika RS-a Milorada Dodika sa pet hiljada KM zbog prijetnji upućenih Davoru Dragičeviću, dok je SNSD kažnjen sa 7.000 KM.

Na sjednici je razmatran prigovor Saveza za pobjedu zbog kršenja izbornog procesa od strane Milorada Dodika.
Služba tvrdi da je ovaj prigovor neblagovremen i da je u tom kontekstu napravljen radni materijal koji je dostavljen članovima CIK-a da vide mogu li po službenoj dužnosti voditi postupak.

Predsjednik CIK-a Branko Petrić je kazao da se o prigovorima mora razmatrati – prenosi Patria.

– Moramo formalno pravno dopustiti i mi ga moramo odbaciti jer je stigao van roka – kazao je Petrić.

U prigovoru je naznačen govor Dodika u Bileći 22. septembra. U toku rasprave rečeno je da je Služba samo predložila da je neblagovremen prigovor, ali da je govor na ivici mržnje te da mogu pristupiti razmatranju po službenoj dužnosti.
Suad Arnautovic tražio je od službenice da li postoji validan u roku podnesen prigovor o ovoj situaciji, jer on ima saznanja da postoji. Službenica je kazala da je moguće, ali da nema informacije.

Kada je riječ o samom sadržaju rečeno je da je Dodik u Bileći izgovorio: “Čuo sam da mi ovdje neki dunđer prijeti, kažite mu da se prestane zajebavati da se ja ne počnem s njim. Šta će on raditi, iznio krevet na trg i misli da je frajer, 8. ga neće više biti”.

Dodik je u izjašnjenju i na prigovor kazao da ovaj govor nije uvredljiv i da nije spomenuo ime Davora Dragičevića. Dodik je na kraju jednoglasnom odlukom CIK-a kažnjen s 5.000 KM, a stranka SNSD sa 7.000 KM.
SDA je kažnjena sa 5.000 KM, a Bego Gutić također sa 5.000 KM zbog uvreda koje su izrečene na tribini 13. septembra. Gutić je tada kazao da je “Elzina Pirić (PDA op.a.) stekla sve preko kreveta”.

Na sjednici Centralne izborne komisije (CIK) također je akreditirano 18 stranih posmatrača iz Britanske ambasade, 24 osobe iz Kulturne udruge mladih iz Hrvatske također su akreditirane za posmatranje Općih izbora.

Iz Parlamentarne skupštine Mediterana akreditirano je 6 osoba. Iz Republičke Centralne izborne komisije akreditirana su dva posmatrača. Kada je riječ o domaćim nevladinim udruženjima danas ih je akreditirano 3.000.
Iz službi su kazali da zahtjevi za ovjeru stranih posmatrača stalno pristižu. Kada je riječ o ovjeri domaćih posmatrača rok je završen i zahtjevi se više i ne razmatraju.

Emir Kusturica građanima RS rekao za koga trebaju glasati na izborima

Nezapamćena tragedija potresa Balkan: Otac i kćerka poginuli u teškoj saobraćajnoj nesreći