CIA JE OVOM FOTOGRAFIJOM OTKRILA MNOGO! Evo šta američki obavještajci čuvaju u biblioteci: SFRJ, TITO, masovne ubice!

Globus

Znanje je moć. Američka CIA pokriva cijeli svijet, a njeni analitičari, ozbiljni i književni ljudi, nastoje da prouče svaki segment ljudskih aktivnosti koji bi ih mogao iskoristiti da pomognu njihovim podatcima da pomognu američkom predsjedniku, koji je na vrhu lanca komande.

Aktuelni predsjednik baš i ne liči na nekoga ko je proveo besane noći zbog knjiga, pa je dobro da to čini bar njegova inteligencija. Uvid u CIA-inu biblioteku pokazuje da Direkcija za analizu zaista pokušava pomoći „uvidom u sve informacije dostupne o nekoj temi“ – od špijunskih romana Chrisa Ryana, preko ratnih analiza generala Wesleya Clarka do obaveštajnog trilera Vjenceslava Cenčića, sada zaboravljenog publiciste nakon Titove smrti bavio se proarmijskim, unitarističkim novinarstvom.

Titovi odnosi sa ruskim narodom, Kopinićem i Krajačićem, odnos sa Andrijom Hebrangom – teme koje su u fokusu Cenčićevih knjiga – pokazale bi se ključnom za raspad Jugoslavije, ali to su mogli znati samo stručnjaci i vrsni stručnjaci dubokih političkih snaga na jugoslovenskoj sceni, koji su sukobi u društvima pisaca – naizgled ezoterični razgovori koji ne zanimaju šire mase – zapravo nagovještavali raspad zemlje.

A CIA je to prognozirala sa velikom preciznošću. Zašto? Čitaju, prikupljaju informacije, analiziraju …

Wesley Clark je napisao knjigu o Kosovu

U knjizi o iskustvima modernog ratovanja, koja se nalazi na polici, general Clark opisuje intervenciju NATO-a na Kosovu.

Sadam u fokusu

Biblioteka o Bliskom Istoku, koja je u fokusu američke strategije, vrlo je bogata, s naslovima o Sadamu.

Buchenwald

Istaknuto mjesto na polici je knjiga o Buchenwaldu, koncentracionom logoru u blizini Weimara.

Jugoslavija u fokusu

Amerika je bila važna SFRJ u borbi protiv Moskve, jer je Tito bio disident ruskog logora, ali su također podržavali disidente protiv Tita.

Vjenceslav Cenčić je pisao o Kopiniču

Josip Kopinič bio je jedan od dva Titova ključna čovjeka za Rusiju. CIA je bila zainteresovana za ono što je Cenčić napisao o njemu.

Sve o masovnim ubicama

Masakri, nacistički i ruski logori, Katin, psihologija ubica, stražara i žrtava predmet su velikog interesovanja.

Chambon je bio broj u Buchenwaldu

Član francuskog pokreta otpora, Albert Chambon, uhapšen je i otpremljen u Buchenwald, primivši broj 81490.

Pobjegao iz Iraka i napisao hitove

Chris Ryan je jedini član američkog tima koji je pobjegao iz Iraka. Napisao je 20 bestselera.

Sve ih interesuje

Odnosi između republika, odnosi političara na saveznim i republičkim samitima, koji su svi bili predmet analize. Tako je i danas.

Na polici je i Titova knjiga ONO i DSZ

Amerikanci su naoružali Tita do zuba, ali proučavali su koncept naoružanog naroda jer bi im mogao pomoći u Vijetnamu i drugdje.

Leave your vote