in ,

CIK istražuje izbore u Doboju! Izlaznost bila tolika da je svakih 50 sekundi glasao jedan glasač?!

Centralna izborna komisija BiH je na hitnoj sjednici u Sarajevu donijela zaključke

Centralna izborna komisija (CIK) Bosne i Hercegovine u ponoć je objavila prve preliminarne rezultate lokalnih izbora u BiH održanih danas. Kako je naveo predsjednik Centralne izborne komisije (CIK) BiH Željko Bakalar kompletni preliminarni rezultati bit će objavljeni na web stranici CIK-a BiH u narednom periodu ( Mustafa Öztürk - Anadolu Agency )

Centralna izborna komisija BiH je na hitnoj sjednici u Sarajevu donijela zaključke, da se zbog izbornih prevara u Doboju i Srebrenici utvrde zakonitosti rada i pojedinačne odgovornosti izbornih administracija.

Odluka CIK-a donešena je sa šest glasova za i jednim protiv.

Predsjednik CIK-a Željko Bakalar podržao je donošenje ovih zaključaka, navodeći da je Komisija angažovala i sudskog vještaka grafološke struke i da na osnovu dosadašnjih saznanja postoji osnovana sumnja da možda postoje kršenja izbornih pravila i prava.

“Donošenjem ovakvog zaključka mi ne presumpiramo činjenicu da ćemo nekoga sankcionisati, nego ćemo utvrditi da li eventualno postoji odgovornost određenih članova izborne administracije”, rekao je Bakalar.

Član CIK-a Irena Hadžiabdić navela je da su indikativni rezultati izlaznosti birača do 11.00 sati, iz čega proizilazi da je jednom biraču trebalo 50 sekundi da glasa, što nije logično jer se zna da je potrebno više vremena.

“Imam ozbiljne sumnje u veće nezakonitosti. Imamo u preliminarnom nalazu vještaka dokaza da je bilo glasanja za drugog. Da li je to na svim mjestima, mi to trebamo utvrditi”, rekla je Hadžiabdićeva.

Član CIK-a Vanja Bjelica-Prutina saglasna je da donošenje zaključka ne prejudicira ishod postupka koji će biti pokrenut.

“Potrebno je sa izbornom administracijom provjeriti određene okolnosti ima li povrede Izbornog zakona i počinjenog krivičnog djela, što je u nadležnosti drugih institucija. Potrebno je pokrenuti proces i prikupiti relevantne dokaze”, zaključila je Bjelica-Prutina.

Član CIK-a Vlado Rogić bio je jedini protiv, ocjenjujući da se do donošenja ovakvog zaključka nisu stekli svi potrebni uslovi.

“Nepravedno optužujemo izbornu administraciju koja je profesionalno radila posao”, rekao je Rogić.

CIK BiH je zaključkom od 19. novembra pokrenuo postupak činjeničnog stanja imajući u vidu da su dostavljeni prigovori političkih subjekata i posmatrača da su utvrđene neregularnosti.

Katastrofa na Jadranu: More se zapjenilo, razlog je užasan!

Svi su pohrlili na Vlašić: Nezapamćene gužve na cestama u SBK!