in

ČOVIĆ NA APARATIMA Iz Hrvatske mu stigla poruka koja bi mogla promijeniti sve

“Hrvatski stav je jasan: BiH je cjelovita i nedjeljiva država tri ravnopravna naroda”, kazali su sinoć u Vladi Hrvatske na molbu zagrebačkog “Jutarnjeg lista” za komentar Dodikovog istupa u Beogradu, kada je pred Vučićem pokušao uvući Hrvatsku u dijeljenje BiH.

Intrigantan tekst u “Jutarnjem listu” pod naslovom “Dodik pred Vučićem pokušao uvući Hrvatsku u dijeljenje BiH, naš državni vrh: ‘Teze su mu sulude!”, naišao je na čvrst zid šutnje u “hercegbosanskim” medijima pod kontrolom Dragana Čovića. Čini se da se lideru HDZ-a i njegovim medijskim trabantima nije dopala reakcija iz Ureda hrvatskog predsjednika Zorana Milanović i hrvatske Vlade premijera Andreja Plenkovića. U najkraćem, Hrvatska je odrješito odbila bilo kakvu vezu s najnovijim Dodikovim nastupima naglašavajući kako Hrvatska ostaje pri čvrstom stavu da je BiH cjelovita i nedjeljiva država tri ravnopravna naroda.

“Jutarnji list” piše da je Dodik ovih dana upleo i Hrvatsku u svoje teorije o potrebi razgradnje susjedne države, jer je izjavio kako je predsjedniku Srbije Aleksandru Vučiću poslao dokumente u kojima ukazuju na “antidejtonsko ponašanje visokog predstavnika” u BiH te dodao kako će spomenutu dokumentaciju poslati i “hrvatskom predsjedniku Zoranu Milanoviću”.

Zagrebački dnevnik piše kako se radi o zaključcima parlamenta Republike Srpske, u kojima se, uz ostalo, spominju pravo na samoopredjeljenje, autonomija entiteta i slično. Ti zaključci su naišli na oštre kritike u BiH, ali i međunarodne zajednice.

– Politički direktori Upravnog odbora Vijeća za provedbu mira priopćili su da zaključci predstavljaju direktni udar na autonomiju dužnosnika na državnoj razini. Da bi pojačao dojmove, Dodik je zatražio odlazak visokog predstavnika za BiH pa dodao: “Koliko sam razumio, i Hrvatska je nezadovoljna ponašanjem visokih predstavnika, barem su to iskazivali kroz određene stavove. Isto tako, Srbija, Republika Srpska i polovina Federacije BiH oličene u Hrvatima smatraju da visoki predstavnik treba otići” – piše “Jutarnji list” naglašavajući da je Dodik zaključio optužbom da treba zapitati “kako je moguće da se na Kosovu pokušava bezočno razoriti teritorijalni integritet Srbije, a da se u BiH pokušava napraviti unitarna država”.

“Jutarnji list” piše da su Dodikove teze izazvale snažne reakcije visokog predstavnika i vlasti u Sarajevu, ali i dovele u neugodnu poziciju Republiku Hrvatsku, jer ispada da Zagreb nešto muti u saradnji sa Miloradom Dodikom.

“Jutarnji list” je zato od Ureda predsjednika i Vlade Hrvatske zatražio odgovore jesu li stvarno u kontaktima s čelnikom Republike Srpske.

– Odgovori su negativni, i to decidirano: “Nismo dobili nikakvo pismo niti znamo o čemu se uopće radi” – rekao je Nikola Jelić, glasnogovornik Ureda predsjednika.

Još su precizniji bili u Vladi, gdje se razgovaralo sa jednim od saradnika premijera Andreja Plenkovića, koji je odrješito demantirao vezu s najnovijim Dodikovim nastupima, ali i objasnio pozadinu.

– Četvrtog rujna u Washingtonu će se održati pregovori između Kosova i Srbije, a na ovaj način se pokušava pojačati srpska pozicija. Međutim, Dodikove teze su sulude, kao i uvlačenje Hrvatske u njegove priče o podjeli BiH. Hrvatski stav je jasan: BiH je cjelovita i nedjeljiva država tri ravnopravna naroda – komentirao je sagovornik “Jutarnjeg lista”.

Dodik se ipak predomislio u zadnjem trenutku: Vojska neće ići na granicu!

Policija RS-a izlazi na međuentitetsku liniju, biće na njoj raspoređeni po 24 sata