in

ČUDNE PROMJENE, OVO JE FUDBALSKI PRESEDAN! Premijer liga BiH uvodi novi sistem takmičenja

Premijer Liga BiH
Premijer Liga BiH

Nogometna Bosna i Hercegovina i elitni razred, Premijer liga, najvjerovatnije, ostaju bez Lige za prvaka i Lige za opstanak.

Odluka o promjeni sistema takmičenja bit će donijeta 19. juna, ali danas se u Vogošći održao sastanak čelnih ljudi Nogometnog saveza BiH i predstavnika klubova.

Čelnici NSBiH predložili su uvođenje trokružnog sistema takmičenja u Premijer ligi BiH, što bi samim tim podrazumijevalo ukidanje dosadašnje Lige za prvaka i Lige za prvaka. Svi klubovi su na sastanku prihvatili da se igra trokružno.

Vrlo komplikovana pravila

Ako bi Izvršni odbor dobio tu odluku, u narednoj sezoni Premijer lige BiH igrala bi se 33 kola, umjesto dosadašnjih 32 (22 regularnih i 10 u Ligi za prvaka ili Ligi za opstanak).

Kako bi se igrao novi sistem takmičenja? Prvo bi bila odigrana 22 kola, gdje bi svaki tim imao po jednu domaću i jednu gostujuću utakmicu s protivnikom. Nakon tih 22 kola, na osnovu tabele obavio bi se novi žrijeb. Igralo bi se preostalih 11 kola u trokružnom sistemu.

Prvih šest timova na tabeli, imali bi po jednu utakmicu više pred svojim navijačima – dakle – šest kući, a pet u gostima. Prvak bi bio tim koji bi osvojio najviše bodova u 33 kola.

Inicijativa je kod klubova naišla na “zeleno svjetlo” i prije sastanka u Vogošći.

U Vogošći se danas razgovaralo i o broju stranaca u Premijer ligi. Prošle godine je trebalo biti uvedeno pravilo da u zapisniku budu uvedena samo četiri stranca, umjesto dosadašnjih šest.

Prema najavama sa današnjeg sastanka, tako će biti i naredne sezone, igrat će se sa šest stranaca.

POŠTUJE RAMAZAN Političar iz BiH na iftaru kod Trumpa

AMERIČKI PREDSJEDNIK POŠTUJE RAMAZAN Političar iz BiH na iftaru kod Trumpa!

Džanan Musa putuje u New York: Mogao bi zaigrati u jednom od najtrofejnijih klubova NBA lige!