in ,

Čuvajmo tekovine ZAVNOBiH-a, zajedno

Nakon što su partizanske trupe umarširale u Sarajevo nakon velike ratne pobjede na današnji dan, 26. aprila 1945. godijne, sazvano i održano treće zasjedanje ZAVNOBiH-a. (Zemaljsko antifašističko vijeće narodnog oslobođenja Bosne i Hercegovine)

Upravo na tom zasjedanju zaokružena je državna struktura države Bosne i Hercegovine. To tijelo, ZAVNOBiH, tog 26. aprila je konstituisalo Narodnu skupštinu BiH. Tad je donesen i Zakon o narodnog vladi BiH.

Podsjećanja radi, ukupno su održana tri zasjedanja ZAVNOBIH-a, i to: u Mrkonjić Gradu 25. novembra 1943. g. (sada Dan državnosti Bosne i Hercegovine), u Sanskom Mostu 30. juna 1944. g., treće i posljednje u Sarajevu 26. aprila 1945. godine.

Na prvom zasjedanju, ZAVNOBiH je formalno konstituisan kao opštepolitičko predstavništvo Narodno-oslobodilačkog pokreta (NOP) Bosne i Hercegovine.

Na drugom zasjedanju je donesena deklaracija o pravima građana u BiH. Citiramo je:

“U plamenu pravednog oslobodilačkog rata iskiva se bratstvo Srba, Muslimana i Hrvata, i time se udara siguran temelj slobodne i zbratimljene BiH, ravnopravne federalne jedinice u Demokratskoj federativnoj Jugoslaviji. Prvi put u historiji Srbi, Muslimani i Hrvati Bosne i Hercegovine, ujedinjeni u Narodno-oslobodilačkom pokretu, stupili su na isti put, počeli da izgrađuju svoj zajednički dom, u čije su temelje uzidane kosti njihovih najboljih sinova. Prvi put u historiji oni su postali kovači svoje sudbine, čvrsto riješeni da jednom zauvijek sahrane vijekovnu mračnu i tešku prošlost i da izgrade državnu zajednicu u kojoj će živjeti u ravnopravnosti, slobodi, miru i blagostanju”

10 činjenica o Bosni i Hercegovini koje vjerovatno ne znate

Željezničar i Široki za finale Kupa