in , ,

Cvijanović poslala poruku Inzku: “Ne treba nam ni stari, ni novi visoki predstavnik”

Ona je navela da se to sve radilo pod plaštom pravljenja neke, kako je rekla, kobajagi funkcionalne države, a ona je sve gora upravo zahvaljujući visokim predstavnicima

Predsjednica bh. entiteta RS Željka Cvijanović izjavila je Srni da je, što se tiče visokih predstavnika, stav RS jasan – nama ne treba ni ovaj stari ni neki novi visoki predstavnik.

Na pitanje Srne da prokomentariše najavu da dosadašnji visoki predstavnik Valentin Inzko odlazi iz BiH, a da bi njegov nasljednik mogao da bude Christian Schmidt iz Njemačke, ona je rekla da nama treba iskreno partnerstvo sa Evropskom unijom koje neće biti opterećeno prisustvom visokog predstavnika koji pristrasno promoviše politički koncept jednog naroda, a otvoreno potkopava interese druga dva konstitutivna naroda.

“Neki će reći da je visoki predstavnik dejtonska kategorija. To je tačno, ali je tačno i to da su visoki predstavnici uzurpirali sebi brojna ovlašćenja koja im nije dao Dejtonski sporazum. Tačno je i to da su visoki predstavnici, umjesto da rade u skladu sa svojim mandatom i doprinose izgradnji boljih unutrašnjih odnosa u BiH, uporno rušili bilo kakav dogovor između njenih konstitutivnih naroda, svrstavajući se na stranu jednih, a radeći protiv drugih”, istakla je Cvijanović.

Ona je navela da se to sve radilo pod plaštom pravljenja neke, kako je rekla, kobajagi funkcionalne države, a ona je sve gora upravo zahvaljujući visokim predstavnicima.

“U suštini, namjera je da se uruši koncept entiteta, prvenstveno ustavna snaga Republike Srpske u kojoj je dominantan srpski narod, ali i da se dodatno uruši pozicija hrvatskog naroda i spriječi da raspolaže političkim pravima kolektiviteta”, naglasila je Cvijanovićeva.

Ako Evropska unija zagovara stav da je u BiH neophodan visoki predstavnik, rekla je Cvijanović, onda je to jasan pokazatelj da ni oni sami ne vjeruju u evropsku perspektivu BiH.

Snažan zemljotres zatresao Tursku!

Rusija se na rukometnom Svjetskom prvenstvu neće zvati Rusija…