in ,

Da, i to je moguće! Izgubio izbore, a bio je jedini kandidat…

Iako je bio jedini kandidat za mesto gradonačelnika u maloj općini Lezina, gradiću od šest hiljada stanovnika, blizu Fozde, član stranke “Liga”, Primiano Di Mauro uspio je da izgubi.

Naime da bi rezultati lokalnih izbora bili važeći, bilo je neophodno da glasa najmanje 50 posto birača, ali je u toj maloj općini samo 49 posto stanovništva izašlo da glasa.

Tako se pobeda koja je izgledala sigurna, budući da nije imao konkurenciju, pretvorila u bizaran i vjerovatno jedinstven poraz, jer nije imao protivkandidata.

Štampa koja izvještava o ovom slučaju, koji je za rubrike “vjerovali ili ne”, piše da su pobijedili oni koji su bojkotovali izbore, to jest nisu iskoristili svoje demokratsko pravo da glasaju.

Apstinencija je bila favorizovana sa dvije grupe lokalnih političara “Drugačija Lezina”, koja je bliza strankama desnog centra, i druga grupa “No Kvorum”, po političkom uvjerenju bliza Demokratskoj stranci.

Budući da nije izabrana lokalna vlada, gradić Lezina će biti vođena takozvanim “komesarima”.

Poraz bez protiv kandidata je postao hit tema na društvenim mrezama, a mnogi ironiziraju slučaj i povezuju nedostajućih 49 glasova, koliko je bilo potrebno da se ostvari kvorum, sa činjenicom da stranka “Liga” mora da društvu vrati 49 miliona Eura, novac koji im ne pripada, i ciji se tragovi na čudesan način gube.

Eiffelov toranj u Parizu nekoliko sati bio evakuiran i zatvoren zbog lažne dojave o bombi

Milan Tegeltija nije u pravu: Zašto snimanje i objava “potkivanja” nije krivično djelo