Da li je Bh. blok svojim kriterijima za državnu vlast ignorisao NATO put i pružio ruku Dodiku. Ako jeste zašto je?

Posljednje Vijesti

Danas su predstavnici SDP-a, Naše stranke i Demokratske fronte predstavili zajednički dokument s kriterijima za učešće u državnoj vlasti. Dokument se sastoji od 17 tačaka, a interesantno je da se u dokumentu nijednom ne spominje riječ NATO, kao jedan od glavnih vanjskosigurnosnih prioriteta države BiH.


BiH se prije deset godina zvanično izjasnila da je punopravno članstvo u NATO savezu jedan od državnih prioriteta. Godinama je država tapkala u mjestu bez pomaka, a onda su ministri vanjskih poslova država članica NATO-a pružili šansu BiH aktiviranjem Akcionog plana za članstvo.

BiH treba usvojiti Godišnji nacionalni program kako bi se krenulo u proces ispunjavanja obaveza za NATO. Zvaničnici Republike Srpske ipak naglašavaju da ne žele uopće učestvovati u tom procesu i poručuju da će se protiviti putu BiH u taj vojni savez.

S pravom se nameće pitanje zbog čega su stranke Bh. bloka izostavile NATO, kao jedno od najvažnijih pitanja u narednom desetljeću, u kriterijima za formiranje državne vlasti.

Da li su SDP, DF i Naša stranka na ovaj način pružili ruku SNSD-u da formiraju vlast na državnom nivou zaobilazeći SDA.

Ranije je i predsjednik SNSD-a Milorad Dodik poručio da je njemu svejedno ko će biti partner SNSD-u na državnom nivou, odnosno da li je to SDA ili stranke građanskog bloka.

SDP, DF i Naša stranka su ranije isticali opredijeljenost NATO integracijama, ali su slučajno ili ne u zvaničnom dokumentu u kojem iznose svoje kriterije za učešće u državnoj vlasti izostavili tu stavku koja je ključna u sigurnosnom, ali i svim drugim segmentima za državu.

Podsjetimo da je na inicijativu predsjednice RS-a prije nekoliko dana donesen zaključak kojim se traži od srpskih predstavnika u Vijeću ministara i svih drugih institucija na državnom nivou da ne učestvuju u bilo kakvim aktivnostima vezanim za NATO integracije.

U praksi se to objelodanilo već danas, kada je trebala zasjedati Komisija za NATO integracije BiH.

Sjednica je ipak održana, ali nikakvi zaključci nisu usvojeni jer je od 20 članova komisije prisustvovalo njih 11. Nijedan srpski predstavnik nije došao na sjednicu te nikakva odluka nije ni mogla biti donesena.

Od 17 tačaka, koje su izuzetno važne i potrebne, nejasno je ipak kako NATO put BiH nije među zvaničnim prioritetima za Bh. blok. Jedina tačka koja se odnosi na sigurnosni aspekt glasi da će se tražiti modernizacija Oružanih snaga BiH i Državne granične službe.

(Klix.ba)

Leave your vote